maanantai 19. heinäkuuta 2010

Hamsun: "Nälkä"


Norjalaisen nobelistin Knut Hamsunin ensimmäinen teos "Nälkä" (1890) perustuu hänen nuoruuden kokemuksiinsa Oslossa (Kristiania), jonne hän oli tullut köyhyyttä pakoon Pohjois-Norjasta. Samaan aikaan Suomessa Tuusulan taiteilijayhteisössä asusteleva Juhani Aho julkaisi Pariisin matkansa jälkeen valtionavun turvin kirjan "Yksin" (1890). Molemmat kirjat ennakoivat modernistisen kirjallisuuden syntyä Euroopassa.

Hamsunin kirjassa vahvasti itseensä ja kykyihinsä uskova nuorimies kirjoittaa lehtiartikkeleita, joita hän saa välillä "Morgonbladet"-lehden avustajana julkaistuksi. Mutta raha tulee ja menee. Kirjoittamalla on hyvin vaikea ellei mahdoton elättää itseään. Aina ei tekstiä edes synny, vaikka kuinka synnyttäisi.

Nälkäkirjoittajan tilanne menee aina välillä niin huonoksi, ettei hän ole päiväkausiin syönyt mitään, eikä hänellä ole paikkaa missä yöpyä. Ainoa kynänpätkäkin jää panttilainatun liivin taskuun, jonka hän onnekseen saa takaisin. Jäätyään kadulla melkein vaunujen alle, ja vain toisen jalan varpaiden vaurioiduttua, hän harkitsee jopa itsemurhaa. Elämällä ei tunnu olevan merkitystä, vaikka hän on juuri tutustunut tyttöön, johon on ihastunut. Hän ei sano, mutta hän selvästi tuntee Jumalansa hylänneen hänet.

Anonyymi nuorimies yrittää elää kunniallista elämää ja olla joutumatta rikoksen poluille. Hänellä on ylpeytensä, mutta muutaman kerran hän sortuu vähäisiin rikkeisiin ja epärehellisyyteen. Ja omatunto alkaa heti soimata. Välillä hän on tahallisesti ilkeä ihmisille. Harmittomasti pilailee heidän kustannuksellaan. Ennen muuta hän on antelias. Usein saatuaan rahaa, hän välittömästi antaa sen jollekin toiselle, vaikka itsekin olisi kipeästi rahan tarpeessa.

Kirjassa ei juuri kerrota, mitä anonyymi miehemme kirjoittaa lehtiin. Hän on kuitenkin ilmeisen hyvä kirjoittaja, ja lehden toimittaja tuntee häntä kohtaan suurta myötätuntoa. Antaa jopa förskottia pyytämättä, jota mies ei halua ottaa vastaan ylpeyttään. Oltuaan aikansa Oslossa hän saa tarpeekseen nälästä ja kylmästä. Hän on suunnitellut, että lähtee jonkin sopivan laivan matkaan. Kirjan lopussa sellainen laiva löytyykin.

Knut Hamsun aloittaa laivapoikana matkansa USA:an Ison-Britannian kautta. 

Linkki: Knut Hamsun "Hunger" (1890)
http://www.gutenberg.org/etext/8387

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti