tiistai 6. heinäkuuta 2010

Onkeli: "Kutsumus"

Kreetta Onkelin "Kutsumus" (2010) muistuttaa häiritsevän paljon viimeksi lukemaani kirjaa Carol Shieldsin "Ellei"(2003) -teosta. Toki erojakin on, mutta nekin jotenkin korostavat kirjojen samankaltaisuutta.

Molempien kirjojen kertoja on kirjailija, jossa on (ilmeisesti) paljon kirjailijan omaa alter egoa mukana. Kirjat ovat kirjoja kirjan päähenkilön kirjan tekemisestä. Kirjan lopussa kirja on valmis. Molemmat ovat saanut kirjoistaan merkittävän tunnustuksen, kirjallisuuspalkinnon.

Kirjailijat kertovat kirjoissaan perheestään, erityisesti suhteestaan tyttäreensä sekä suhteestaan toiseen naiskirjailijaan. Kirjailijat kirjailijoina osoittautuvat ylivertaisiksi suhteessa ystävättäriinsä. Tyttäret etsivät suuntaa elämässään, eivätkä ole yhtä menestyviä kuin äitinsä. Äidit seuraavat tyttäriensä edesottamuksia lähinnä sivullisina, pohtien. Äidit ja tyttäret ovat samanikäisiä. Molemmat kirjailijat ovat kääntäneet kirjoja, ja heillä on ongelmallinen suhde kustantajaan.

Kirjan tekeminen ja kirjojen kuvaama todellisuus asettuvat molemmissa tapauksissa vastakkain. Todellisuus on enemmän, mitä kirjailija siitä pystyy kertomaan. Kumpikin on ajautunut kirjailijaksi kirjallisten harrastustensa kautta. Kirjoissa kirjasto on tärkeä osa elämää. Molempien kirjailijoiden päähenkilöt markkinoivat kirjojaan, hieman vastentahtoisesti.

Yhteisenä teemana on syrjäytyminen ja köyhyys. Onkelilla kirjailija itse on rämpinyt työttömänä, opintonsa keskeyttäneenä; Shieldsillä kirjailijan tytär yllättäen löytyy kadulta kerjäämästä elantoaan, opintonsa keskeyttäneenä.

Molemmat pohtivat työtä, Onkeli kirjoittamista kutsumuksena, elämän sisältönä. Ja molemmat huomaamat työetiikkansa juontavan kristillisestä kasvatuksesta, mihin Shields tekee selvän pesäeron. He eivät kuitenkaan koe työtä pakkona tai velvollisuutena vaan tekevät sitä, koska pitävät siitä. Kirjoittaminen antaa sisältöä elämään.

Kirjailijat ovat keskiluokkaisia naisia ja feministejä. Onkelin päähenkilö Sanelma on äänestänyt eurovaaleissa Paavo Väyrystä, jota hän ihailee; ja tytär Dagny pitää häntä liberaalina kasvattajana, jopa välinpitämättömänä. Shieldsin päähenkilö Reta kyseenalaista poliittiset ideologiat, ja toimii asia- ja ihmiskeskeisesti mm. suhteessa tyttäreensä Norahiin eikä tuputa näkemyksiään tyttärelleen.

Kirjat läpäisee kirjailijan ja henkilöiden moraalin pohdinta. Kirjailijat etsivät hyvän elämän mallia, Onkeli kirjailijan kutsumuksesta ja Shields kirjallisen elämän ulkopuolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti