perjantai 30. heinäkuuta 2010

Myllyaho: "Kaaos"

Mika Myllyahon näytelmä "Kaaos" (2008) on hulvaton ja traaginen tarina kolmesta korkeastikoulutetusta yli kolmikymppisestä suomalaisesta naisesta, jotka ovat kaveruksia keskenään.

Sofia on luokanopettaja, jolla on mies Markus ja kaksi lasta. Julia ja Emmi ovat sisaruksia. Julia on terapeutti ja sinkku. Emmi toimittaja, joka on eronnut miehestään Leosta. Heillä on yhteinen lapsi Siiri.

Naiset tapaavat niin kuin naisten on tapana tavata keskustelemaan keskenään. Sofia, Julia ja Emmi tapaavat kahvilassa. Sofia haluaa keskustella muiden kanssa itseään vaivaavasta ongelmasta. Uusi rehtori on lakkauttamassa heidän kouluaan, eikä hän tiedä mitä tekisi. Muut eivät oikein innostu aiheesta. Kaikki puhuvat vähän omiaan, Julia vain Naomi Kleinin uusimmasta kirjasta, jota hän tarjoaa avuksi myös Sofialle. Emmi kommentoi Julian puheita.

Sofia on tapaamisen jälkeen aivan hukassa. Hän ei tiedä, mitä tehdä. Äitikin on vasta kuollut. Auto hajonnut. Talosta löytynyt hometta ja lapset sairastelevat. Eikä ystävättäristä ollut apua edes vaivoista vähäisimpään. Kahvilassa hän saa primitiivikohtauksen. Lyö ärsyttävää sovinistisikaa nyrkillä kasvoihin. Toki mies oli lyömässä samaan aikaan Sofiaa, mutta Sofia ehti ensin. Hän oli kaatanut miehen päähän kupin kahvia ja mies liukastui kahviinsa. Ennen kuin oli ehtinyt saada iskunsa perille.

Rehtori lähettää Sofian kahden kuukauden virkavapaalle. Tosin sillä ei ole paljon merkitystä, kun koulua ollaan kuitenkin lakkauttamassa koulun 100-vuotisjuhlan alla. Juhlassa Sofia pitää puheen, koska hän on jo toisen polven opettaja koulussa. Myös hänen äitinsä opetti samassa koulussa. Juhlasta tulee katastrofi. Sofia pitää juhlassa poliittisen palopuheen, ja rehtori lyö häntä kasvoihin 200 kutsuvieraan ja lapsen edessä.Ja kun koulu lakkautetaan sekä rehtori että Sofia ovat molemmat työttöminä.

Emmillä ei ole mennyt paljon paremmin. Hän oli pitkästä aikaan kaksin ravintolassa miehensä Leon kanssa. Siiri oli Julian luona. Leo alkoi äkkiä humalassa liehitellä tuntematonta naista unohtaen vaimonsa, mikä ei ottanut loppuakseen. Emmi odotti ja odotti pöydässä. Lopulta nainen ja Leo alkoivat suudella baarin tiskillä, jolloin Emmin mitta täyttyi. Hän meni naisen luo ja iski tämän päätä monta kertaa tiskiin, ja sai syytteen väkivaltaisuudesta - ja kaiken lisäksi tilanne johti Leon ja Emmin eroon. Lapsenkin hän menetti Leolle.

Väkivaltaisesta tapahtumasta tulee Emmille pakkomielle. Hän syyttää siitä Julialta saamiaan masennuslääkkeitä, joita ei saisi ottaa yhdessä alkoholin kanssa. Emmi alkaa tutkivana journalistina tutkia niin lääkkeitä kuin niiden saatavuuttakin. Päätoimittaja huomauttaa hänelle, että hänen kirjoituksensa on subjektiivista gonzo-journalismia. Ja kieltäytyy julkaisemasta artikkelia. Lopulta Emmi huomaa olevansa työtön.

Julia sinkkuna ja terapeuttina sekaantuu kiihkeään, perheelliseen mieasiakkaaseensa. Tilanne ajautuu lopulta niin pitkälle, että myös hän menettää työnsä.

Viimeisessä kohtauksessa vain Sofia on töissä. Hän haki samaa rehtorin paikkaa kuin edellisen koulun rehtori, ja onnistui saamaan paikan tämän nenän edestä.

Naiset ovat jälleen koolla tutussa kahvilassa, ja Sofialla on jälleen ongelma, josta hän haluaa muiden kanssa keskustella. Koulussa on kaksi kerhoa, ja hänen tulisi valita kumpi saa jatkaa toimintaa. Molempiin ei ole varaa. Ongelma ratkeaa siten, että hän rekrytoi työttömät ystävänsä pyörittämään koulun kerhotoimintaa. Jotain heille voidaan ehkä maksaakin työstä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti