perjantai 20. elokuuta 2010

Woolf: "Mrs Dalloway"

Virginia Woolfin "Mrs Dalloway" (1925) on suomeksi liki 300 sivuinen romaani, joka sijoittuu 1. maailmansodan jälkeiseen Lontooseen. Päähenkilöinä vakavasta sairaudesta vasta parantunut hienostorouva Mrs Dalloway ja sodan aiheuttamista traumaattista stressioireista kärsivä veteraani Septimus Warren Smith. Kirjan on kääntänyt Kyllikki Hämäläinen vuonna 1956, jolloin ilmestyi 1. painos ja vuonna 2003 viimeisin.

Toisinaan väitetään, että kirjassa ei ole juonta, mikä ei pidä paikkaansa. Kirjassa on juoni ja monia juonteita, ja juoni on selkeä ja yksinkertainen. Yhdenpäivänromaani kuvaa Clarissa Dallowayn järjestämiä juhlia, joihin on kutsuttu suuri joukko yläluokkaisia ihmisiä. Juhlissa käväisee jopa silloinen pääministeri. Clarissan aviomies Richard on korkea-arvoinen virkamies valtionhallinnossa.

Aamupäivällä Clarissa lähtee kaupungille ostamaan kukkia juhlia varten. Samalla hän shoppailee katsellen näyteikkunoita. Sitten hän palaa takaisin kotiinsa. Oltuaan jonkin aikaa kotona ovikello soi. Hänen vanha ystävänsä ja nuoruuden rakastettunsa Peter Walsh on palannut juuri Intiasta oltuaan pitkään poissa. Peter ja Clarissa juttelevat hetken, ja Peter tapaa ohimennen myös Clarissa tyttären Elizabethin. Clarissa kutsuu Peterin juhliin, joihin Peter saapuukin illalla.

Clarissa emännöi onnistuneesti juhliaan. Väkeä on niin paljon, ettei tanssimisesta tule mitään. Melu on huumaavaa, mikä on onnistuneiden juhlien merkki. Lopulta juhlat päättynyt ja väki alkaa lähteä kotiin. Clarissa harmittelee, ettei ehtinyt jutella juhlissa Peterin kanssa. Clarissan kannalta mieleenpainuvin tapahtuma on - ei pääministerin tapaaminen vaan - lyhyt sananvaihto Lady Bradshaw'n ja hänen miehensä Williamin kanssa. William Bradshaw on lääkäri, joka oli juuri ennen juhliin lähtöä sairaskäynnillä Septimus Warren Smithin luona, minkä takia hän myöhästyi. Smith oli tehnyt itsemurhan, kertoi Lady Bradshaw Clarissalle, mikä sai juhlien emännän pois tolaltaan. "Mikä oikeus hänellä on puhua kuolemasta minun kutsuillani?", ajatteli Mrs Dalloway.  Clarissa tunsi kuoleman aiheuttaman tuskan omassa ruumiissaan, ilmeisesti siksi, että oli itse ollut jokin aika sitten sairaana, elämän ja kuoleman rajamailla.

Toisena keskeisenä juonteena kirjassa on kertomus sotaveteraani Septimus Warren Smithin päivästä ennen itsemurhaa, jonka hän teki hyppäämällä parvekkeelta. Clarissan käydessä kaupungilla hän melkein kohtaa Septimuksen ja tämän vaimon Rezian, mutta vain melkein. Muuten heillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Smith on syrjäytynyt nuorimies, jota Clarissa ja Richard eivät missään tilanteessa esim. olisi kutsuneet juhliinsa.

    *    *    *    *    *

"Mrs Dallowayta" on vielä 2000-luvulla tutkittu paljon, ja tieteellisiä artikkeleita on ilmestynyt parikymmentä. Yksi artikkeleista on George Panichasin "Virginia Woolf's Mrs Dalloway: 'A Well of Tears'" (2004).

"A Well of Tears" on kirjan alkupuolella käytetty ilmaus. "Viimeaikaiset maailmantapahtumat ja kokemukset olivat puhkaisseet heidän sydämissään, kaikkien, miesten ja naisten sydämissä kyynelten lähteen". (s. 32)
Panichasin artikkeli pureutuu eri tavoin sodan vammauttamiin ihmisiin 20-luvun alun Lontoossa, joita Virginia Woolf kuvaa romaanissaan. Ironista on, että 1. maailmansota ei oikeastaan koskaan päättynyt. Ne jotka siitä kärsivät, kärsivät vielä sodan jälkeenkin.

Woolf tarkastelee sodan ja sen jälkeisen ajan julmuutta yhden henkilön, Septimus Warren Smithin kautta. Lääkärit eivät ole pystyneet lievittämään Septimuksen posttraumaattisia stressioireita vaan hänen tilanteensa on pahentunut entisestään. Hän elää koko ajan sodan haamujensa ja kauhujensa kanssa. Lääkärit uskottelevat pystyvänsä auttamaan häntä, mutta entisestään pahentavat tilannetta. Vain Septimuksen vaimo Rezia keksii keinoja, jotka lieventävät hetkeksi tämän kokemaa tuskaa.

Kun Septimus alkaa puhua itsemurha-aikeistaan, tilanne eskaloituu, koska itsemurhan tekeminen on laitonta. Septimus halutaan erottaa vaimostaan ja toimittaa hoitoon. Sitä hän ei itse kuitenkaan halua. Kun häntä tullaan hakemaan, Septimus Warren Smith näkee ainoaksi vaihtoehdoksi hypätä parvekkeelta alas. Hän hyppää ja murskautuu katuun.

Lääkäri William Bradshaw, joka kuoleman käytöksellään aiheutti, myöhästyy Septimuksen tapauksen takia Clarissa Dallowayn juhlista. Kun Bradshaw'n pariskunta saapuu juhliin, Clarissa tulee tervehtimään myöhäisiä vieraitaan tunnetuin seurauksin. Nyt vuorostaan Clarissa joutuu sokkiin ja joutuu hetkeksi poistumaan sivuhuoneeseen selvittämään ajatuksiaan.

Panichas tulkitsee Sir William Bradshaw'n edustavan ihmisen pahuutta. Onkin hämmästyttävää, että henkilö, joka edustaa tiedettä, auttaa muita ja on taitava ja arvostettu lääkäri, kääntyykin vastakohdakseen. Bradshaw'n kohtaloksi koituu ylimielinen ja tuomitseva suhtautuminen hoidettavaansa. Hän ei epäile omia diagnoosejaan ja pitää yllä omaa auktoriteettiaan sen sijaan, että kuuntelisi potilastaan. Eikä hän lopulta edes ymmärrä aiheuttaneensa Smithin kuoleman tai mielipahaa Clarissa Dallowaylle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti