tiistai 7. joulukuuta 2010

Vartiainen: "Länsimaisen kirjallisuuden historia" (2009)

Länsimaisen kirjallisuuden historioita ei viime vuosikymmeninä ole pahemmin kirjoiteltu, mutta Pekka Vartiaisen "Länsimaisen kirjallisuuden historia" (2009) on yleiseen linjaan tervetullut poikkeus.

Tosin ihmetyttää miksi kirja on nyt pantu lihoiksi ja pilkottu neljään tasapaksuun osaan. Vastaus on kuitenkin yksinkertainen, sillä BTJ ja Vartiainen ovat päättäneet panna rahoiksi, sillä onhan viisi kirjaa enemmän kuin yksi kirja. Harmittaa vain, että sisältöjä ei ole samalla kertaa syvennetty.

BTJ:n Arena-sarjassa julkaistut kirjat ovat "Antiikki, keskiaika ja renessanssi länsimaisen kirjallisuuden historiassa" (2010), "Barokki, klassismi, valistus ja romantiikka länsimaisen kirjallisuuden historiassa" (2010), "Realismi länsimaisen kirjallisuuden historiassa " (2010) ja "Modernismi länsimaisen kirjallisuuden historiassa" (2010).

Esimerkiksi Virginia Woolfia ja Bloomsburyn ryhmä käsittelevä jakso ovat pilkulleen samoja. Tosin Woolfin kuvaa, eikä muitakaan kuvia pilkotuissa teoksissa ole.

Hieman lisää tarkkuutta olisin toivonut Virginia Woolfin teosten kuvaukseen. Hän ei ollut tavanomainen feministi. Vartiainen toteaa hänen isänsä (Stephenin) olleen (ehkä) kuuluisa kirjallisuuskriitikko, mutta maineensa hän loi biografioiden kirjoittajana millä oli vaikutuksensa tyttären kirjailijan uraan. Vartiainen ei mainitse, että kaksi Woolfin teoksista itseasiassa on omaperäisiä biografioita  "Orlando" (1928) ja "Flush" (1933, suom. runoilijan koira) ja yksi oli tavanomainen biografia "Roger Fry: A biography" (1940).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti