tiistai 20. syyskuuta 2011

Alexandersson: "Victoria & Daniel. Rakkaustarina" (2009)

Ruotsin kuninkaalliset jaksavat kiinnostaa suomalaisia, vaikka eivät ihmiset sitä myönnä, siis me suomalaiset emme myönnä,  ihan oikeasti olevamme kiinnostuneita tällaisesta prinssi-ja- prinsessa -touhusta. Se on jotenkin .. lapsellista. Ja liian ylellistä ja kallista ynnä muuta. Me olemme tällaisen yläpuolella. Mutta kuitenkin. Se on vähän niin kuin jotain kitschiä mutta ei kuitenkaan. Ovathan esimerkiksi Victoria ja Daniel joka tapauksessa ihan oikeita kuninkaallisia eivätkä mitään taruolentoja. Niin, ja Daniel on jopa kansanmies. Ensimmäinen prinssi, joka tulee suoraan rahvaan joukosta.

Vajaa sata vuotta sitten Suomen eduskunnan porvarienemmistö äänesti myös Suomen monarkiaksi. On lähinnä historian ironiaa tai silkkaa sattumaa, ettei myös Suomi tällä hetkellä ole monarkia omine kuninkaallisineen.

     *     *     *

Siitä lähtien kun prinsessa Victoria meni Danielinsa kanssa kihloihin vuonna 2009, on media Suomessakin seurannut silmä kovana, mitä Suomenlahden toisella puolella tapahtuu. Kiinnostusta ei ole ollenkaan vähentänyt se, että kihlapari, sittemmin viime vuonna naimisiin mennyt aviopari, on käynyt jo kolme kertaa Suomessa. Viimeisin käynti päättyi tänään. Victoria ja Daniel lensivät tavallisella reittikoneella Turusta Tukholmaan. Käynnillään he kunnioittivat Euroopan vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkia.

     *     *     *

Enkä tietysti voi olla mainitsematta, minkä kaikki jo toisaalta tietävätkin, että he kävivät myös Turun kaupunginkirjastossa. Eräästä blogista bongasin sellaisen tiedon, että Victoria rakastaa kirjastoja - ja kirjastokäynti sai hänet jopa harkitsemaan kesämökin hankkimista Suomesta, varmaankin Turun saaristosta tai Ahvenanmaalta.

- Kirjasto on kokonaisuudessan upea, oli Victorian omin sanoin sanottu kommentti. Tietysti på svenska. Siellä oli hieno tunnelma, joka innostaa lukemaan ja etsimään tietoa.

Kirjastosta varmaankin löytyisi tietoa mm. Suomen rojalisteista. Maassamme on edelleenkin yhdistys, joka elättelee toiveunissaan sitä, että Suomella olisi eräänä päivänä ihka oma kuningas ja kuningatar ja tietysti liuta pikkuprinsseja ja -prinsessoita. Tapasin itse sattumalta Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Euroneuvonta-pisteellä joitain vuosia sitten kaksi nuorta miestä, jotka olivat julistautuneet rojalisteiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti