torstai 22. syyskuuta 2011

Baudrillard: "Terrorismin henki" (2006)

Kun lukee kommentteja mm. tästä tunnetun ranskalaisen mm. postmodernismin filosofin Jean Baudrillardin esseestä "Terrorismin henki" (2006), tulee automaattisesti varovaiseksi.

Tässä tapauksessa mitä tahansa sanookin, ottaa suuren henkilökohtaisen riskin suuntaan tai toiseen. Varsinkin jos ottaa kantaa siihen mitä filosofimme kirjoittaa.

     *     *     *

Ilmeisesti - koska teksti on pohdiskelevaa, vaikkakaan ei sinänsä kohtuuttoman mutkikasta, kirja ei ole kaikesta niukkuudestaan (100 s.) huolimatta kiinnostanut tavallisen pienen lähikirjaston asiakkaita. Eikä sitä ole varausten kautta lainattu muuallekaan Hämeenlinnan seudulla. Toki Pääkirjastolla on oma kappaleensa kirjasesta.

Ulkoisesti tämä Tutkijaliiton mustavalkoinen kirja ei houkuttele. Kannen kuva ei yhdisty otsikkoon. Kannessa on piirroskuva pienen kylän tai kaupungin markkinoilta. Äärimmäinen vastakohta syyskuun 11. päivän WTC-torneille.

     *     *     *

Laajan esipuheen "Terrorismin henkeen" (2006) kirjoittanut Jokke Holvas päättää esipuheensa Baudrillardia selvästikin mukaillen näin:

 "Todelliset tapahtumat, kuten syyskuun 11., ovat irti todellisuudesta, mutta mielikuvitus ottaa ne luokseen avoimin sylin. Unelmoimme kohtalokkaasta tapahtumasta, informaatiokoneiston tuolla puolen toteutuvasta yllätyksestä, joka tempaa meidät hetkeksi kohtalon syliin.

WTC oli kohottava, mutta ei siksi, että julmureina haluaisimme ihmisten kuolevan. Se oli kohottava tapahtuma, koska syyskuun 11:ntenä päivänä kohdattiin odottamaton, ennakoimaton. Vain kohtalo, vääjäämätön, todella koskettaa ihmistä. " (s. 19, alleviivaukset tehty jälkikäteen)

Mitäpä tuohon yhtäkkiä voi sanoa. Jean Baudrillardia on syytetty mm. terrorismin ihannoinnista. Jokainen voi itse päätellä mistä on kyse luettuaan vaikkapa tämän kirjan tai kommentaarijulkaisuja.

JATKUU ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti