sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Bjork: "Biophilia" - CRYSTALLINE (2011)

Satuin näkemään viime keväänä (27.5.) islantilaisen Bjorkin promovideon "Road to Crystalline" YouTubesta ennen kuin hänen uusin 'singlensä' Crystalline julkaistiin. Video oli hyvin erilainen kuin hänen sittemmin kesällä (25.7.) julkaisemansa musiikkivideo.

Bjork ajaa videossa asfaltoitua tietä pitkin sateessa autolla kohti keväistä vuorta, ehkä tulivuori Heklaa, joka on islantilaisille portti helvettiin. Artisti laulaa ajaessaan 33 sekunnin ajan vielä julkaisematonta biisiään. Mikä jäi jotenkin mieleeni. Herätti uteliaisuuden.

Varsinainen video on räätälöity lyriikkaan sopivaksi, ja single on ensimmäinen tulos Bjorkin uudesta albumi- & multimediaprojektista "Bibliofilia", jossa musiikintekijä on muuttanut kokonaan tyyliään Nykistä kotoisin olevan threeASFOUR - firman disainareiden avulla. Tähtäimenä ilmeinen megatähteys maailmalla, tosin tähtihän Bjork on jo muutenkin.

Bibliofilia koostuu studioalbumista, sovelluksista, veppisivusta, itsetehdystä instrumenteista, useasta live-show'sta ja opetuksellisista workshopeista lapsille sekä dokumentaarifilmistä.

Albumin on tarkoitus valmistua kuluvan vuoden syyskuussa eli aivan pian.

     *     *     *

"Crystalline" alkaa seuraavilla säkeillä:
Underneath our feet
Crystals grow like plants
(listen how they grow) 

Vapaasti suomennettuna:

Jalkojemme alla
kristallit kasvavat kuin kasvit
(Kuunnelkaa kuinka ne kasvavatkaan!)

     *     *     *

Bjorkin lyriikka on seksuaalista mutta sukupuolineutraalia, ja mm. "Crystallinen" teksti elää hyvin tässä ajassa. Käydäänhän Pohjoismassa keskustelua mm. sukupuolineutraaleista päiväkodeista. Bjork tuo tähän keskusteluun on puheenvuoronsa taiteellaan.

Linkit:

"All is full of love" - http://youtu.be/EjAoBKagWQA
"Crystalline" - http://youtu.be/wZhkfwrxNOc
"Road to Crystalline" - http://youtu.be/RkEJJrj5lkc

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti