lauantai 24. syyskuuta 2011

Bradbury: "Zen sanataiteessa" (2008)

"Zen sanataiteessa" (alk. 1990) on scifi-kirjailijana tunnetun Ray Bradburyn teos kirjoittamisesta. Hänen omasta kirjoittamisestaan ja sen kehittymisestä vuosien ja vuosikymmenten varrella. Zeniin päästään vasta viimeisessä kirjan esseessä. Zenillä Bradbury tarkoittaa TYÖTÄ, RENTOUTUMISTA ja OLEMISTA AJATTELEMATTA. Ja kaikkia vieläpä samaan aikaan. Siitä se lähtee. Nykyään puhuttaisiin ehkä rentoutumisen sijaan flousta. Kirjoittaja yksinkertaisesti antaa mennä, rennosti ja jännittämättä. Ja siinä se on. Taidetta sanoista (Art of writing).

Esseisti kirjoittaa pieniä kertomuksia elämänsä varrelta. Perhekin on kuvioissa mukana. Samoin ystävät.

Bradbury kirjoittaa yhdessä esseistään mm. näin:
"Eräänä iltana olin vaimoni kanssa kävelemässä rannalla Venicessä (Venetsia), Kaliforniassa, missä asuimme 30 dollarin vuokralla vastanaineiden asunnossa. Rannalta löysimme Venicen satamalaiturin luurangon ja ikivanhan vuoristoradan tukipilarit, raiteet ja liitännät, jotka olivat lyhistyneet hietikolle ja joita meri nyt söi.

- Miksi ihmeessä tuo dinosauus makaa täällä rannalla? sanoin.

Vaimoni pysyi, hyvin viisaasti, vaiti.

Vastaus tuli seuraavana iltana, kun ääni kutsui minua unesta. Nousin istumaan, kuuntelin, ja kuulin Santa Monican yksinäisen rantasumutorven äänen, joka puhalsi yhä uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.

- Tietysti! ajattelin. Dinosaurus oli kuullut majakan sumutorven puhalluksen, luullut, että se oli toinen kaukaisesta menneisyydestä noussut dinosaurus, uinut paikalle lämmintä kohtaamista varten, löytänyt sumutorven ja kuollut särkymiseen siellä rannalla.

Loikkaisin ylös sängystä, kirjoitin tarinan ja lähetin sen Saturday Evening Post - lehteen, jossa se pian ilmestyi. Samainen tarina, nimellä Sumutorvi, päätyi elokuvaksi kaksi vuotta myöhemmin." (s. 59)

     *     *     *

Miten helpolta ja vaivattomalta kirjoittaminen vaikuttaakaan, kun kirjoittajana on Ray Bradbury - paremmin tunnettu "Fahrenheit 451:n" kuin "Sumutorven" luojana ja elokuvakäsikirjoittajana.

"Sumutorvi" poiki muutakin hyvää Bradburyn perheelle. Elokuvaohjaaja John Huston luki tarinan, ja tarjosi Raylle työtä Melvillen "Moby Dickin" elokuvakäsikirjoittajana, minkä työn Bradbury otti vastaan, mistä seurasi, että perhe muutti joksikin aikaa Irlantiin Hustonin luo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti