perjantai 16. syyskuuta 2011

Colliander: "Sallinen" (1979)

"Sinä talvena [1915] Sallisesta kirjoitettiin paljon.

Kirjoitettiin hänen rajusta temperamentistaan ja hänen raakuudestaan: kaunosieluille hän ei ollut mitään. Ruokokoski sujuvine siveltimenvetoineen ja hivelevine väreineen vaikutti herrasväen lapselta Salliseen verrattuna, kirjoitti Puro Turun Sanomissa.
" (s. 177)

     *     *     *

Kyse on siis kuvataiteilija Tyko Sallisen läpimurrosta taidemaailmassa ja elämänkerrasta, jonka kirjailija Tito Colliander on kirjoittanut. Sallinen oli johtava ekspressionisti Suomessa viime vuosisadan alkupuolella.

Lähinnä hänen ja Jalmari Ruokokosken ympärille syntyi vuonna 1916 ns. Marraskuun ryhmä, joka kokoontui Brodinin kahvilassa Helsingissä. Sallinen haastoi ns. kultaisen kauden kansallisromanttiset taiteilijat. Hän mm. riitaantui Akseli Gallen-Kallelan kanssa taiteilijaseuran kokouksessa ja haukkui tätä paskahousuksi.

     *     *     *

Yhden kuuluisimmista tauluistaan "Hihhulit" (1918) hän maalasi sisällisodan taistelujen tiimellyksessä Turussa.Taulun tarina tarkalleen ottaen alkoi, kun Sallinen pakeni valkoisia ja punaisia Järvenpäästä Nauvoon, jossa lotat ja martat pitivät täysihoitolaa. Saaressa ollessaan hän kuljeskeli pitkin rantoja ja eksyi  harmaakivikirkkoon. Jumalanpalvelus oli juuri alkanut, minkä tunnelmasta hän sai idean työhönsä.

Colliander kuvaa Sallisen hänelle suullisesti kertomaa tilannetta seuraavin sanoin:
"Seinällä riippui puusta veistetty enkeli. Auringonsäteet lankesivat vinosti kirkon hautovaan ilmaan, johon sekaantui hien hajua. Pappi saarnasi ja kohotti kätensä. Penkeillä jotkut huojuttivat yläruumistaan, joku seisovista vaihtoi jalkaa. Joku yskähti, joku huokasi. Alkoi virrenveisuu.
Hän ei kirkossa kauan viipynyt. " (s. 202)

Liki 2 x 2 - metrinen tummasävyinen taulu on saanut vaikutteita mm. Cézannelta ja kubisteilta.

    *    *    *

Sallisen elämänkertaa ei ollut lähikirjastossa koskaan lainattu. Siksi se poistettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti