maanantai 19. syyskuuta 2011

Dahl: "Jali ja suklaatehdas" (2005)

Yksi Roald Dahlin tunnetuimpia tarinoita tänä päivänä on "Jali ja suklaatehdas" (1964), jonka pohjalta on tehty kaksikin elokuvaa

Toinen elokuvista on Mel Stuartin musikaali "Willy Wonka & the Chocolate Factory" (1971), joka oli taloudellinen fiasko, mutta josta kuitenkin tuli palkittu ja paljon televisioissa näytetty kulttielokuva.

Musiikkia sisältää paljon myös uusi versio Tim Burtonin ohjaama ja John Augustin käsikirjoittama "Charlie and the Chocolate Factory" (2005), jonka suunnittelu aloitettiin 90-luvun alussa. Prosessi kesti pitkään, koska Dahl inhosi musikaalia. Kirjailijan kuoleman jälkeen oikeudet siirtyivät hänen vaimolleen, joka antoi luvan elokuvan tekemiseen.

     *     *     *

Tarina on kymmenille miljoonille kirjan lukeneille ja elokuvat nähneille tuttu, eikä se jätä varmasti ketään kylmäksi. Rotten Tomatoes - verkkopalvelussa 52 % elokuvan nähneistä ilmoitti pitäneensä elokuvasta. Skaalalla 1-10 elokuvan arvosanaksi on muodostunut 7,2 pistettä. Elokuvan musta huumori jakaa jyrkästi katsojia.

     *     *     *

Uuden elokuvan parasta antia on sen huumori, jossa on paljon myös yhteiskuntasatiiria. Ehkä yllättävää on, etteivät edes lapset välty kritiikiltä. Läskiä nimitetään läskiksi, joka ahmimalla suklaata tolkuttomasti on lihottanut itsensä muodottomaksi. Ahneella on kakkamainen loppu. Aukusti putoaa suklaajokeen ja on hukkua. Itsevarma ja uhkarohkea Orvokki kokeilee vielä testivaiheessa olevaa purukumia, joka muuttaa hänet valtavaksi mustikaksi. Kaiken rikkaalta isältään kinuava, tyhjäpäinen Marina putoaa jätesammioon isänsä kanssa. Omapäinen riskinottaja Ari muuttuu teleportaatiossa lilliputiksi, jota yritetään toffeekoneessa venyttää taas oikeanmittaiseksi.

Vain vaatimaton, kiltti ja perheensä etua ajatteleva Jali isoisänsä kanssa selviävät Villi Vonkan suklaatehdaskierrokselta.

     *     *    *

Elokuvan juoni on periaatteessa yksinkertainen, mutta pääjuonen sisällä on monia ehkä vaikeastikin hahmotettavia sivujuonteita. Katsojan oma näkökulma asioihin, koko yhteiskuntaan vaikuttaa, mitä hän elokuvasta löytää. Alkuasetelma on ulkoisesti kuin jostain Charles Dickensin romaanista. Köyhä perhe lapsineen ja isovanhempineen elää ankeaa mutta oloihin nähden ehkä jopa onnellista elämää. Rahat ovat kuitenkin loppumassa, kun isä on jäänyt hammastahnatehtaalta työttömäksi.

Perheen pelastus perustuu siihen, että Jali sattumalta voittaa kilpailun, johon osallistuu viisi lasta huoltajineen Villi Vonkan suklaatehtaalla. Vonka on maailmanlaajuisesti tunnettu suklaamerkki, ja tehtaan perustaja Villi Vonka itse järjestää kilpailun, johon pääsevät mukaan kultaisen pääsylipun Vonka-suklaista löytäneet lapset.

Jali saa syntymäpäivälahjaksi vanhemmiltaan suklaalevyn, jossa lippua ei vielä ole. Isoisä antaa hänelle viimeisen roponsa, mutta sekään ei tuota tulosta. Vasta kun Jali löytää 10 dollarin setelin kadulta ja ostaa vielä yhden Vonka-sukaalevyn hänellä tärppää. Muista lapsista kaksi tulee Euroopasta ja kaksi USA:sta.

Suklaatehtaalla saavutetun voiton jälkeen Villi Vonka saattaa Jalin ja isoisän kotiinsa. Hän paljastaa perheelle, että hän halusi kilpailun avulla saada itselleen seuraajan tehtaaseen. Vonkalla ei ollut omaa perhettä. Jali alkaakin suunnitella yhteistyössä Villin kanssa uusia tuotteita tehtaalle. Jalin isäkin saa taas työtä hammastahnatehtaassa, ja elämä alkaa hymyillä perheelle.

     *     *     *

Elokuvan loppu jättää paljon avoimia kysymyksiä ja loppuratkaisua voi pitää jopa hyvin ristiriitaisena ja epäuskottavana. Tosin kyseessä on satu - ja sadussa on kaikki mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti