maanantai 26. syyskuuta 2011

Doubtfire: "Aiotko kirjoittaa romaanin?" (1987)

Dianne Doubtfiren kirjan "Aiotko kirjoittaa romaanin?" (1987) saa englanninkielisenä parhaimmillaan muutamalla sentillä mm. verkkokirjakauppa Amazonin kautta. Joten kalliita eivät painetut kirjat vanhetessaan ole. Hyvin hintakilpailukykyisiä sähköisten kirjojen kanssa. Tosin tätä kirjaa ei saa sähköisessä muodossa, eikä se kiinnosta juuri ketään enää painetussakaan muodossa.

Amerikkalaiset kirjakaupat notkuvat erilaisia, uusia kirjoittamisoppaita, mikäli kirjailija Taija Tuomiseen on uskominen. Ja miksipä en häntä uskoisi. 80 - luvulla tehdyt oppaat ovat auttamattomasti vanhentuneita potentiaalisten ostajien silmissä.

Suomeksi käännetty kirja löytyy kuitenkin vielä Jyväskylän yliopiston "Kirjallisuuden perusopintojen" kirjalistasta, listan vanhimpana kirjana. Lähikirjastossa kirjaa ei oltu luettu käytännöllisesti katsoen koskaan, joten sen kohtalo oli kirjalle surullinen. Poisto. Tosin tänä päivänä yleiset kirjastot poistavat kokoelmistaan vuosittain liki 8 % kirjoista.

     *     *    *

Oppaan sisältö on yhtä ajaton kuin on ns. porvarillinen romaanikin, joka syntyy 1800 - luvun alussa. Siis ei sisällöltään hirveästi vanhentunut reilussa 30 vuodessa. Kirjan ensimmäinen painos julkaistiin vuonna 1978, ja Dianne Doubtfire kirjoittaa Johdannossa, että hänen aloitellessaan kirjailijan uraansa 25 vuotta aiemmin, oppaita ei vielä ollut. Siis vasta 2. maailmansodan jälkeen alkoi USA:ssa ja myöhemmin Euroopassa ja muualla maailmassa kirjoitusoppaiden boomi.

      *     *    *

"Aiotko kirjoittaa romaanin?" - oppaan sisällys:

1. Teema | 2. Näkökulma | 3. Romaanin suunnittelu
4. Tapahtumapaikka | 5. Henkilökuvaus | 6. Vuoropuhelu
7. Suunnittele työsi | 8. Ensimmäinen luku
9. Juoni | 10. Rakenne | 11. Tyyli
12. Näin parannat tekstiäsi | 13. Erään sivun anatomia | 14. Romaanin nimi
15. Edessä kustantaja | 16. Kirjoitatko nuorille?
17. Kustantajat ja kriitikot | 18. Sopimukset ja palkkiot
19. Intohimo eheyteen | 20. Inspiraation ihanuus
Kirjoittajan oppaita

Doubtfire esittää romaanin tekemisen vaiheet jokseenkin järjestelmällisesti. Kun opasta etenee kannesta kanteen, voisi varmaankin hyvällä tuurilla saada aikaan vaikkapa romaanin ja siitä jonkinlaisen korvauksenkin.

     *     *     *

Kirjoittaja korostaa, että teema ja juoni usein sekoitetaan toisiinsa, mutta ne ovat tietysti eri asioita. Teema voi olla esimerkiksi kosto, mikä oli mm. Jan Guilloun kirjan "Pahuus" (1981) yhtenä teemana. Guilloun kohdalla kosto oli myös kirjoittamista motivoiva tekijä, sillä eliittikoulu, josta hän kirjoitti lakkautettiin jonkin aikaa kirjan julkaisemisen jälkeen. Aivan niin kuin kirjailija oli toivonutkin.

Kirjan juonena oli ruotsalaisen yhteiskunnan pahuuden kuvaaminen heti 2. maailmansodan jälkeen. Pahuus paljastaa kasvojansa monien eri tilanteiden kautta, joihin päähenkilö nuori Erik Ponti joutuu. Pahuudessa tässä tapauksessa on kyse lähinnä siitä, miten taitamattomasti niin Erik kuin varsinkin aikuiset toimivat toisaalta käsitellessään kapinallista ja koulukiusattua nuorta ja toisaalta omia aggressioitaan ja kostontunteitaan.

"Omien kokemusten kirjaaminen ei vielä tee teoksesta romaania", kirjoittaa Doubtfire. Ja sitä ei Guillounkaan kirjassaan tee. Hän ei kerro yksityiskohtaisesti elämänkertaansa vaan keskittyy teeman kannalta olennaisiin asioihin. Guillou kuvaa yläluokkalaisten systemaattisesti nuorempiinsa kohdistamaa koulukiusaamista, minkä opettajat hiljaa hyväksyvät. Erik Pontin vastarinta sai aikaan häiriön tähän systeemiin ja johti julmaan kostonkierteeseen. Niin Erik Ponti paras kaveri Pierre kuin tyttöystävä Maria joutuvat lähtemään koulusta kostona Erikille. Ja Erik itse mm. 'ristiinnaulitaan' koulun pihaan, mikä oli Jan Guilloun oman elämän kannalta avaintapahtuma, joka vaikutti koko hänen elämäänsä. Hän pyhitti myöhemmän opiskelunsa ja osan kirjailijanuraansa vain saadakseen kostaa pahoinpitelijöilleen ja nöyryyttäjilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti