torstai 15. syyskuuta 2011

Finngaard: "Syksyn makuja" (2011)

"Metsässä riittää poimittavaa, ja keittiössä tölkit täyttyvät houkuttelevista herkuista." (s. 5)

     *     *     *

Sisällys:

1. Marjat
2. Sienet
3. Hedelmät
4. Vihannekset
6. Yrtit
7. Leivät ja pullat
8. Kranssit

     *     *     *

Tietokirjojen markkinat ovat pullollaan yhä visuaalisempia ja kapeisiin markkinarakoihin räätälöityjä kuvateoksia. Toki tekstiäkin on, mutta vain minimaalinen määrä.Kannet ovat kovat ja muoto soman kantikas. Jo kansi houkuttelee ottamaan kirjan käteen ja lukemaan. 80-sivulta löytyy kuvien välistä n. 30 erilaista reseptiä. Esimerkiksi sivuilla 8-9 on aukeama Mehevistä mustikkamuffinsseista. Sivun taitteessa on mammuttimainen kuva mustikkaryppäästä. Toisella sivulla on pelkästään kuva herkullisista muffinsseista. Itse ohje on pari riviä.

En halua moralisoida. Jos tämä on sitä mitä halutaan, niin hyvä. Saattaisin jopa itse ostaa tämän kirjan jollekin sopivalle henkilölle lahjaksi.

      *    *    *

Ohjeet ovat yksinkertaisia, mikä ei välttämättä ole ollenkaan huono juttu. Sivun 25 otsikkona on Voissa paistetut kantarellit. Ehkä tämän päivän uusavuttomat löydettyään lenkkipolun varrelta kantarelleja eivät a) tiedä mitä ne ovat ja b) mitä niille voisi tehdä. Tässä on ohje siihenkin!

     *     *     *

Kirja tuo mieleen Veikko Huovisen  "Hamsterit" (1957), jonka hulvaton tarina on kerrottu "Syksyn makujen" hengessä.

"Kahdelle pitkälle hyllylle kertyykin mainio rivistö. Liikuttuneina he ihailevat työnsä tuloksia. Ei tarvita nyt sanoja. (..) Suuren hetken tunnelma ympäröi heidät kuin auringon punaama utu. Sen voi tuntea, sitä voi melkein käsin kosketella." (s. 131)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti