maanantai 12. syyskuuta 2011

Haywood: "Suunnittele & tee. Kekseliäitä koruja" (2010)

"Sekatekniikka tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että voit yhdistää perinteisiä koruntekomenetelmiä omiin kokeiluihisi ja ammentaa ideoita esimerkiksi kuvataiteesta ja muodista." (Johdanto, s. 7)

Sisällys

1. Materiaalit
2. Perustekniikat
3. Korujen suunnittelu
4. - 15. Koruprojektit (mm. kaulakorut, rintaneulat, rannerenkaat, korvakorut)
16. Kuuluisia korutaiteilijoita

     *     *     *

Varsinkin jalometallien käsittely vaatii erityistaitoja ja -välineitä, mutta muutoin esim. vanhojen esineiden tuunauksessa koruiksi voi päästä vaatimattominkin välinein pitkälle.

     *     *     *

Kirjastoammattilaisena itseäni kiinnostaa paperi - kaikki mitä siitä voi saada aikaan. Esimerkiksi vanhoja valokuvia ja postikorttteja voi käyttää materiaaleina. (s. 15)

Paperia tarvitaan - tai siitä on hyötyä - myös korujen suunnitelussa. Joanne Haywood esittelee esimerkiksi omia design - kirjojaan, joihin hän on kerännyt kaikenlaista työstettävää aineistoa. Kirja sisältää mm. erilaisia ideoita, piirustuksia ja luonnoksia. Samoin työprosessia kohti lopullista korua voi kirjata ylös, siis pitää päiväkirjaa.

     *     *     *

Yksi monista projekteista on Rannerenkaan tekeminen paperista ja lehtimetallista. Tässä projektissa on mahdollista kierrättää vanhoja kirjoja, joita sähköisten kirjojen aikakaudella yhä enemmän joutuu toimettomaksi.

Rannerenkaan tekemisen kaikki 12 vaihetta käydään läpi, ja tuloksena on paperista kierretyistä pienistä putkiloista yhteenpunottu rannerengas. Materiaalina on käytetty kirjan tekstisivuja. Lehtimetallilla saadaan rannerenkaalle kestävä pinta.

Kuuluisia korutaiteilijoita esittelevässä jaksossa esitellään mm. amerikkalainen Jo Pond, joka on valmistunut Berkshiren yliopiston taidelinjalta ja suorittanut paljon muitakin alan opintoja. Hän hyödyntää sekatekniikoita. Vanhat kirjat kuuluvat hänen materiaaleihinsa. Oppaassa on esitelty mm. rintaneulan tekeminen, jossa on käytetty kirjan sivuja hyväksi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti