torstai 22. syyskuuta 2011

Hulkko: "Jostakin kotoisin" (2011)

Myös tämä neljäs perättäinen blogikirjoitus sivuaa sattumalta  majakkateemaa, sillä Johanna Hulkon toisen romaanin "Jostain kotoisin" (2011) päähenkilö nuori nainen / mies Jonttu on kotoisin Oulusta. Lapsena Jonttu kävi mm. tyttöystävänsä Ellan ja isänsä kanssa Nallikarin 'majakalla', josta he yrittivät tihrustaa Valassaaria. (s. 174) Käymällä kaksin majakassa lapset laajensivat muuten vielä varsin suppeaa elinpiiriään.

Jos romaani voi olla ajankohtainen, tämä ehkä on sitä. Kirjan päähenkilö nuori noin 20-vuotias nainen nimeltä Jonttu on harrastanut geokätköilyä edesmenneen isänsä kanssa jo lapsena ja harrastaa sitä edelleen. He ovat kiertäneet kätköjen perässä Suomea ristiin rastiin, aina siihen asti kunnes isä kuoli saatuaan aivokasvaimen. Harrastuksen kautta hän on löytänyt itselleen kavereita ja myös satunnaisia sänkykumppaneita.

Jonttu on nykyään aina menossa maailmalla. Toimeentulonsa hän hankkii eri puolilla maapalloa työskentelemällä rantabaareissa. Äitiin ja kavereihin Suomessa hän pitää yhteyttä netin kautta. Jontulla on yhteydenpitoa varten Tuulenpesä - niminen verkkosivusto, jonne hän on dokumentoinut matkojaan.

Kännykän gps-sovellus lähettää koko ajan paikkatietoa hänen liikkeistään verkkosivuston käyttöön. Tuulenpesä blogeineen on Jontulle myös vähäinen tulonlähde, koska sivustolla on matkailuaiheisia hotelli- ja lentoilmoituksia.

Kirjan alussa Jonttu on poikaystävänsä Miron kanssa Australian Sydneyssä. Miro on suunnitellut heille pyöräretkeä, geokätköilyn merkeissä tietysti. "Ensimmäinen geokätkö oli kolmen kilometrin päässä kahvilasta. Niitttyjen halki kulkevaa punaista päällystämätöntä tietä polkiessaan he näkivät ja kuulivat kuivuneen joenuoman jo kaukaa." (s. 32)

Kätköily saa kirjassa myös syvemmän merkityksen. Jontun tutkiessa Miron vaatekaappia hän ajattelee ääneen: "Kaikilla ihmisillä on jotain, mistä he eivät halua muiden tietävän, jokin rinkantasku." (s.52)

Viimeisillä sivuilla Jonttu käväisee taas vaihteeksi Suomessa ja Oulussa. Hänen äidillään ovat syntymäpäivät, ja erilaiset juhlat ovat olleet hyviä syitä palata silloin tällöin takaisin Suomeen.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, kun nostit kirjan esiin blogissasi. Jonttu on kuitenkin nuori mies eikä nainen.

    VastaaPoista