torstai 29. syyskuuta 2011

Kuha: "Saippuaa" (2006)

Naisopiskelija palautti pari päivää sitten kirjastoon kirjan jonka nimi oli lyhyesti  ”Saippuaa” (2006). Toisella vilkaisulla "Saippuaa"–sanan yläpuolella oli vielä kaksi sanaa "Käsin tehtyä". Art House Oy:n kuvakirjan tekijä on Saara Kuha.

- Se olikin ainoa kirja, joka saippuan tekemisestä löytyi, sanoi ammattikorkeakouluopiskelija. 

– Niinkö?

Oli pakko tarkistaa ainakin oman kirjaston rekisteristä, olisiko myös muita kirjoja. Onhan saippuan tekeminen mitä arkisen asia. Ei löytynyt toista kirjaa.

Samalla rullautui näytölle muistutuksia siitä, mihin kaikkeen muuhun ’saippua’sanana on viime vuosikymmeninä liitetty.
  
Saippuaoopperat. Heti televisiotoiminnan alussa olivat ”Lucy Show’t” ym. ohjelmat. Hömppää amerikkalaisille kotiäideille, myöhemmin suomalaisille. Saippuaoopperan scifi-versiota muuten kutsutaan avaruusoopeeraksi. Teija Virta on kirjoittanut kirjan ”Saippuaoopperat ja suomalaiset naiset” (1994) Nykykulttuurin tutkimusyksikössä Jyväskylässä, missä hän käsittelee suomalaisten katselutottumuksia TV:n alkuaikoina.

Saippuaan liittyvät olennaisesti myös TV- ym. mainokset. Monet kuuluisat elokuvatähdet ovat vuosikymmenten varrella sivelleet poskiaan milloin Luxilla milloin milläkin saippualla, joka tekee ihon pehmoiseksi. Rauno Lehtisen Saippuaa! puhtauden ja kauneuden historiaa mainoksissa" (2006) käsittelee kosmetiikkaa mainoksissa kulttuurihistoriallisesta perspektiivistä. Kirjassa myös kerrotaan, että vanhin säilynyt saippuaresepti on vuodelta 2800 eaa eli resepti on vanhempi kuin vanhin tunnettu kirja ”Gilgames”.

Sirkka Kontiaiselta on muutama vuosi sitten ilmestynyt runokokoelma ”Saippuakuplasanoja”, joka on aikuisille suunnattu runokirja. Kirja käsittelee lapsiperheen arkea. Siinä on mm. rakkaus- ja lohturunoja takakannen tekstin mukaan.

Vielä voisi mainita Kaari Utrion historiallisen romaanin ”Saippuaprinsessa” (2005), jossa kuvataan naisen asemaa 1830 – luvun suomalaisessa säätyläisperheessä.

     *     *     *

Opin kirjasta ”Käsin tehtyä saippuaa” (2006) ainakin sen, miksi saippuaa kannattaa vielä vuonna 2011 tehdä itse. Ensiksikin saippuan tekeminen omin käsin on hauskaa, eikä se ole kovin mutkikasta.  Omatekoinen saippua sopii erityisesti vegaaneille, jotka eivät halua käyttää mitään eläinperäistä. Tekemällä saippuan itse saa varmasti sitä mitä tilaa. Kolmanneksi kotitekoinen saippua tarjoaa herkälle hipiälle lempeän vaihtoehdon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti