keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Bang: "Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi" (2011)

Kirjastot poistavat lähivuosina suuria määriä kirjastoaineistoaan. Miksi? Tähän kysymykseen yritän antaa vastauksia yhden tuoreen raportin pohjalta.

     *     *     *

Kouvolan seudulla toimivia kirjastoja kutsutaan Kyyti-kirjastoiksi. Kirjastoja yhdistää se, että ne ovat samassa seudullisessa kirjastojärjestelmässä. Samanlaisia systeemeitä on paljon ympäri Suomea.

     *     *     *

Opetusmisteriön hankkeessa "Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi" (2011) on kehitetty mm. kirjastoaineistoille - lähinnä kirjoille - poistoperiaatteita. -  Unescon suositusten mukaan vähintään 8 % kirjoista pitäisi joka vuosi poistaa. Maallikosta se tuntuu paljolta.

Kirjastoille entuudestaan tuttuja periaatteita, joilla kirjoja kokoelmista poistetaan ovat
  • sisällöltään vanhentuneet kirjat (lähinnä on kyse tietokirjoista, miksei myös kaunosta)
  • ulkoisesti kuluneet kirjat (valitettavasti kaikkein suosituimmat & lainatuimmat kirjat kuluvat nopeimmin) 
Yhä enemmän kirjastojen toiminnassa painottuvat tänä päivänä
  • aineistojen vähäinen käyttö ja
  • tilanahtaus
Kirjat jotka eivät yksinkertaisesti mahdu hyllyyn saatetaan poistaa.

Tavoitteena on, että kirjat saadaan entistä paremmin esille hyllyissä ja että kirjat yhä enemmän kiertävät kirjastoissa. Lisäksi kirjojen ym. kirjastoaineiston tekninen kehitys vaikuttaa siihen, mitä aineistoa hankitaan ja miten pitkään sitä säilytetään.
  • VHS-kaseteista on luovuttu vähitellen kokonaan (mihin kirjastot aikoinaan panivat valtavasti rahaa)
  • CD-levyt tulevat tulevaisuudessa myös väistymään (esim. musiikki-CD:itä ovat kirjastot pullollaan)
  • aineistoa myös katoaa, ja rekistereistä tällainenkin aineisto on siivottava pois (tämä vääristää tilastoja)
  • klassikkokirjoista poistuvat vähitellen tekijänoikeudelliset rajoitteet, jolloin niitä ei tarvita painetussa muodossa (mikä tarkoittaa sitä, että kirjat löytyvät sähköisessä muodossa ilmaiseksi esim. Project Gutenbergin - sivustosta.) 
      *    *     *

Moni varmaan mielessään kysyy, mihin tämä mylläkkä johtaa?

On varmaa että kirjastoissa on 10 vuoden kuluttua vain murto-osa siitä kirjamäärästä, joita kirjastoissa on tällä hetkellä. Kirjastojen toiminnan painopiste siirtyy fyysisestä kirjastosta verkkoon. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunginkirjastolla on verkkokirjasto, mutta se on vielä lapsenkengissä. Verkkokirjastoa kehittämällä yhä suurempi osa toiminnasta, vuorovaikutuksesta kirjasto- ja informaatioammattilaisten sekä kirjaston asiakkaiden välillä voi tapahtua eri tavoin verkon kautta. - Ja verkossa liikkuu kätevästi myös lainattava aineisto - laitteesta toiseen. On helppo kuvitella tulevaisuuden visio kirjattomasta kirjastosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti