tiistai 20. syyskuuta 2011

Laulajainen: "Oopperakaupungin murhat" (2011)


Monet lehdet ehtivät jo aamupäivällä kommentoida Ylen Aamu-TV:ssä tänään 20.9. esitettyä paljastusta kansainvälisten terroristien läsnäolosta Suomessa ja yhteyksistä Suomeen. Näkemysten esittäjä oli tutkija Anssi Kullberg, jolta on ilmestymässä aiheesta kirja lähiaikoina.

Kullberg arvioi lähetyksessä myös, miksi Suomi on säästynyt terrori-iskuilta toisin kuin muut Pohjoismaat. Mm. maan pienuus ja syrjäinen sijainti on säästänyt Suomen suuren maailman kauhuskenaarioilta. Onnellakin on oma osuutensa asiassa.


Tutkija esitti, että Suomessa on kuitenkin ns. kylmän sodan jälkeen oleillut yhteensä 14 henkilöä, joilla on ollut yhteyksiä muualla maailmassa iskuja järjestäneisiin ryhmittymiin. 

      *     *    *

Aamun uutinen toi mieleeni savonlinnalaisen maantieteen lehtorin Esko Laulajaisen dekkarin "Oopperakaupungin murhat" (2011), missä spekuloidaan näillä asioillta.

Laulajainen kirjoittaa rikostutkijansa Kauko Viinikan suulla seuraavasti. Viinikka lukee lehteä ja pohtii itsekseen (s. 16):

"Tilanne maailmalla näytti huolestuttavalta Osama bin Ladenin tultua telotetuksi. (..) Euroopassa oli uhattu räjäyttää ydinpommi. (..) Terrorismi uhkasi nykyisin myös Pohjoismaita, mukaan luettuna Suomi. Vähiten koulutetut tai arvostelukyvyttömät on saatu tekemään likaiset työt."

Hieman myöhemmin hän keskustelee asiasta helsinkiläisen kollegansa Lehdon kanssa. Lehto kommentoi tilannetta (s. 17):

"- Suomikaan ei ole turvassa, kun täällä järjestetään tapahtumia, joihin tulee niin valtioiden päämiehiä kuin tunnettuja taiteilijoita ja muita merkkihenkilöitä. Suomessa merkittävin jokavuotinen tapahtuma on Savonlinnan oopperajuhlat."

Dekkarin tarina ei muutoin liity mitenkään terrorismiteemaan vaan Savonlinnassa tehdään pari perinteistä murhaa, jotka rikostutkijat selvittävät.

Lehtori Esko Laulajaisen kirja ei dekkarina ole kovin korkeatasoinen, mutta sen tarkka Savonlinnan kuvaus pistää silmään. Mutta hänhän olikin maantiedon opettaja.

     *     *    *

Terrorismiteema tietyllä tavalla kuitenkin kehystää kerrottua tarinaa. Murhien jo ratkettua selviää, että poliisin saama vihje siitä, että kansainväliset terroristit olisivat olleet kiinnostuneita Savonlinnan oopperajuhlista, osoittautuu perättömäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti