lauantai 10. syyskuuta 2011

Lintunen ym. (2010) "KENEN sota? Uusia näkökulmia talvisotaan"

Sisällys:

- Talvisota historiallisen tutkimuksen kohteena 70 vuoden ajan
- Myyttinen tabu - talvisota suomalaisessa historiankirjoituksessa
- The Winter War (WW) in the politics and diplomatic of the 3rd Reich
- Ranskalaisten reaktiot
- Kohti Rooman-Berliinin-Helsingin -akselia
- WW in Pravda (Sovjet Union) political cartoons
- Pakinoitsija Ollin (Finland) Talvisota
- Populaarikulttuurin marginaaliäänet

     *     *     *

Tavat käsitellä Talvisotaa ovat vuosikymmenien varrella vaihdelleet paljon. Ja eri maiden esim. Saksan, Ranskan ja Venäjän (Neuvostoliiton) näkökulmasta sota on näyttänyt erilaiselta, eri tilanteissa.

Ehkäpä tärkein näkökulma sotiin on poliittisen päätöksenteon näkökulma. Mitä esimerkiksi suomalaiset poliitikot tekivät estääkseen / pyrkiäkseen sotaan Neuvostoliiton kanssa? Varmaa on, että kaikkea ei tehty, mikä olisi voitu tehdä vaan poliitikot olivat poliittisen kentän laidasta laitaan halukkaita sotaan. Vain jotkut yksilöt olivat demokraattisen enemmistön kanssa eri mieltä.

Esimerkiksi strategisessa (yritys)kirjallisuudessa vaihtoehtona on aina myös 0-vaihtoehto. Tässä tapauksessa tämä vaihtoehto olisi ollut kaikissa tilanteissa sulkea sota vaihtoehtona pois. Toisin sanoen ainoa asia, jota olisi tehty, olisi ollut pyrkimys omien rajojen turvaamiseen, missä siinäkin järjen käyttö on sallittua. Ihmisiä on turha tapattaa, sillä passiivinen vastarinta on aina käytettävissä oleva vaihtoehto.

     *     *     *

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti