sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Malmros: "Hääkuvaaja" (2009)

FST5:n sunnuntai-illan elokuva Ulf Malmrosin "Hääkuvaaja" (2009) oli pari vuotta sitten menestys Ruotsissa. Muutaman ensimmäisen viikon aikana elokuvan näki jo yli 300 000 ruotsalaista. Helsingin Sanomien Juhani Mykkänen arvioi tuoreeltaan, että yksi syy suosiolle on selvä: tarina nauraa herkullisesti ruotsalaiselle luokkayhteiskunnalle.

Yläluokkaisen Astridin ja työväenluokkaisen Robinin romanssi on elokuvan suola. Astridin siskon häissä ja perheystävä Jonnyn hautajaisissa toistuu sama hauska ja liikuttava kuvio Astridin ja Robinin välillä. Robin lähtee tilaisuudesta pois Astridin seuratessa muutaman askeleen perässä. Robin kääntyy vaistomaisesti ja näkee Astridin takanaan. Kummatkin pysähtyvät paikoilleen ja tuijottavat toisiaan hetken aikaa. - Minne sinä menet, Astrid kysyy viattomasti. - En minnekään, Robin vastaa yhtä viattomasti. - En minäkään, jatkaa Astrid retorisesti. Ehkä menemme samaan suuntaan? Minkä jälkeen Astrid ja Robin lähtevät yhdessä pois häistä ja hautajaisista, ja jättävät muut märehtimään maailman menoa.

Yhteinen tie ei kuitenkaan ole ruusuinen, sillä luokkarajojen ylitys ei tapahdu kivuttomasti. Robin häpeää työttömiä vanhempiaan ja Astrid taas ei halua, että hänen ökyilevä isänsä Clas auttaa häntä tai Robinia uran alussa taloudellisesti.

Elokuvassa jää avoimeksi mitä Astridille ja Robinille tapahtuu. Miten käy heidän yhteiselle valokuvastudio ja -galleria suunnitelmalleen? Onnistuuko se vai ei, ja rahoittaako Clas Astridin vastustuksesta huolimatta heidän yhteistä yritystään. Robinin kun ei ole varattomana mahdollista saada rahoitusta esimerkiksi pankista. Lisäksi Robin asuu Clasin omistamassa asunnossa, tosin Jonnyn alivuokralaisena. Elokuvan lopussa Jonny kuolee. Muuttavatko Astrid ja Robin nyt yhdessä tähän asuntoon vai menevätkö he jonnekin muualle? Vaihtoehdot ovat vähissä. Kummallakaan ei ole töitä eikä asuntoa.Vain idea ja toive paremmasta yhteisestä tulevaisuudesta valokuvaajina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti