keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Mikkanen: "Teatteriin!" (1990)

Suomalaisen teatterin ensimmäinen suuri tähti Ida Aalberg on kotoisin Hämeenlinnan seudulta Janakkalasta. Ensimmäinen kokonaan suomeksi esitetty näytelmä oli puolestaan William Shakespearen Romeo ja Julia”, joka esitettiin Kansallisteatterin edeltäjässä, Suomalaisessa teatterissa vuonna 1882.

Aalbergista tehty kirja "Teatteriin! Ida Aalbergin nuoruus" (1990) ei löydy tällä hetkellä Janakkalan kirjastoista tai kirjastoautosta. Sen sijaan Hämeenlinnan pääkirjastosta ja neljästä sivukirjastosta kirja löytyy. Jukolassa kirja oli 14.9.2011 asti, jolloin se poistettiin mm. siksi, ettei kirjaa oltu vuosiin lainattu. Hauhon ja Kalvolan kappaleita ei ole lainattu 20 vuoden aikana kertaakaan, mikä ei tarkoita sitä, etteikö joku olisi voinut lukea kirjaa kirjastossa.


     *     *     *

Edellisen kerran Ida Aalbergin debyyttin viitattiin lauantaina 10.9.2011 Yle Teemalla, jolloin esitettiin Peter von Baghin dokumenttielokuva "Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata" (2011). Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä oli ilmeisesti paikalla koko joukko. Ainakin Juhani Aho. Yleisön joukosta löytyi myös ensimmäisen suomenkielisen romaanin tekijä Aleksis Kivi.

     *     *     *

Kirjassa kerrotaan mm. Suomalaisen teatterin ensimmäisestä vierailusta Hämeenlinnassa vuonna 1872. Paikalla oli myös 15-vuotias Ida vanhempineen. Avajaisnäytäntönä oli huvinäytelmä "Viuluniekka". Jopa äitikin joka muuten henkeen ja vereen vastusti teatteria, oli esitystä katsomassa. - Hämeenlinnassa käynnin jälkeen Ida oli yhä varmempi, että hän ei halua muuta kuin tulla kuuluisaksi näyttelijäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti