tiistai 13. syyskuuta 2011

Sillanpää: "Miehen tie" (1932)

Nyrki Tapiovaara aloitti Talvisodan alla vuonna 1939 "Miehen tien" (1940) - elokuvan tekemisen, mutta sota keskeytti kuvaukset. Elokuvan valmistumista mutkisti vielä ohjaajan kuolemakin sodan viime viikkoina, mutta ohjaustyön vei loppuun Hugo Hytönen.

Vasemmistolaisen Tapiovaaran "Miehen tie" on osa suomalaista ja eurooppalaista elokuvahistoriaa, ja sen merkitystä korostaa vielä se, että "Miehen tie" (1932) - kirjan tekijä F. E. Sillanpää sai juuri sodan alla, poliittisista syistä tietty, Nobelin kirjallisuus-palkinnon.

     *     *      *

Yle TEEMA esitti elokuvan TV-arkiston Kinossaan kahteen kertaan 13.-14.9.2011. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto on syksyn aikana esittänyt Tapiovaaran elokuvia. "Miehen tie" näytettiin arkiston elokuvateatteri Orionissa vain viikko ennen kuin se esitettiin televisiossa.

     *      *     *

Tarina kertoo nuoresta, orvosta hämäläismiehestä Paavo Ahrolasta (Gunnar Hiilloskorpi), joka nai talollisen tytön Anni Jaskarin (Irja Kuusla), joka kuitenkin kuolee pian, keväällä häiden jälkeen.

Paavo ei tiedä miten jatkaa elämäänsä. Kesällä hän kohtaa entisen heilansa Alman (Mirjami Kuosmanen), jonka kanssa hänellä oli ollut seksisuhde. Myöhemmin paljastuu, että lyhyestä suhteesta oli syntynyt myös lapsi. Alma on Paavon elämän nainen - tai ainakin Paavo on Alman elämän ainoa mies.

Paavon kohellettua aikansa ja läträttyä esimerkiksi viinan kanssa, Alma ja Paavo menevät naimisiin. Alma ei suostunut vielä kesällä Paavolle, mutta syksyn ja talven jälkeen tilanne on toinen. Ja Annin kuolemastakin on tietysti ehtinyt kulua jo pitkä tovi.

     *     *     *

Sillanpäälle tyypillisesti elokuvassa kuvataan maalaismiestä, joka tosin eksyy jossain vaiheessa Tampereen työväestön asuinalueelle Amuriin, jossa tapaa mm. nuoruuden rakastetun Alman. Tämä pelastaa Paavon, joka riehuu kännipäissään eikä aamulla edes muista tavanneensa Almaa. Kaupungissa Paavo käy myös käräjillä, jonne hänet haastoi ex-vaimo Annin isä Heikki Jaskari. Jaskari halusi takaisin Annin omaisuuden, jonka Anni oli vienyt miehelään. Paavo kuitenkin voittaa oikeusjutun, minkä jälkeen hän vähitellen pääsee jaloilleen ja jopa raitistuu. Eräänä talvi-iltana Alma yllättäen saapuu yksinäisen Paavon luo, minkä jälkeen alkaa heidän yhteiselämänsä.

     *     *     *

Romanttisessa maalaismaisemiin sijoittuvassa melodraamassa on myös ripaus modernisoituvan Suomen henkeä. Paavo Ahrola ei ole perinteinen, vuosisatoja samalla plantaasilla asunut talon isäntä, vaan jonkin sortin nousukas, jolle avioliiton kautta yllättäen mahdollistunut isännyys ei kuitenkaan ole noussut päähän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti