maanantai 12. syyskuuta 2011

Singer: "Suunnittele & tee. Ompele kierrätysmateriaaleista" (2010)

"On vihdoin huomattu, ettei ompelu olekaan vain hassu harrastus, vaan hauska, luova ja rentouttava elämäntapa." (Johdanto, s. 9)

Sisällys:

1. Tekstiilit ja ympäristö
2. Kankaiden valinta
3. Luontoystävällisempää ompelua
4. Vintage-kankaiden ja ompelutarvikkeiden hankinta
5. Ompelun perusteet: välineet ja tekniikat
6. Kaunista kotiin (neulatyyny, istuimen päällinen, verhot, pannumyssy, lampunvarjastin, läppärin suojus, mokkatyyny, esiliina, pöytäliina, leikelty tyyny)
7. Muodikkaasti ekologinen (shaali, kaulahuivi, pitsilaukku, pussukka, kalvosin, tuunattu lakki, rintakukka, hattu, vehoista hameeksi, kukkahame)

     *     *     *

1. Aluksi oppaassa käydään läpi erilaiset kuidut ja niiden ympäristöystävällisyys. Synteettisia kuituja tulee välttää, mutta puuvilla ei ole sen parempi. Sillä ovat suuret ympäristövaikutukset mm. viljelyssä käytettyjen myrkkyjen ja vedenkulutuksen takia.

Vintage-kankaista kirja tarjoaa lyhyen oppimäärän verran tietoa. Esim. eri vuosikymmenillä olivat omanlaisensa kuosit. 60-luvun vaatteissa käytettiin värikkäitä ja suurikuvioisia kankaita ja verhokankaat olivat nekin tietynlaisia.

2. Kankaiden valintaa tarkastellaan siltä kannalta, paljonko niiden käyttö tuottaa erilaista jätettä.

3. Itse ompelun voi tehdä eri tavoin joko luonnonarvot huomioiden tai huomioonottamatta. Tähän liittyvät niin kankaiden värjäys kuin käytetyt täytteet ja vahvikkeet.

4. Materiaalin hankinnasta ja ajoittamisesta annetaan vinkkejä. Tosin kirjaa ei tältä osin ole räätälöity Suomen oloihin. Mistä esim. 60-luvun vintage-kankaita saa, ei kerrota.

     *     *     *

Yleisvaikutelma teoksesta on, että kirja kannustaa kierrättämään vanhoja materiaaleja. Lopputulokset ovat taitavissa käsissä näyttäviä. Tosin ilmeisesti peruskoulun käsityötunneilla hankituilla perustaidolla ja sitkeydellä pääsee pitkälle. Aivan aloittelevalle ompelijalle opas ei kuitenkaan ole tarkoitettu.

Ilman ompelukoneita ym. laitteita pääsee pitkälle. Materiaalien ohella tarvitaan vain perusvarustus - neulaa ja lankaa sekä sakset. Vallattomasta mielikuvituksesta ei ole haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti