tiistai 13. syyskuuta 2011

Thompson: "Kirjan uusi elämä. Tee kirjan kansista ja sivuista kauniita esineitä" (2011)

Kirjoihin voi suhtautua monella tavalla tunteella. Kirjastossa työskentelevä ei voi kuitenkaan olla henkeen ja vereen - varsinkaan modernissa yhteiskunnassa - samanlainen bibliofiili kuin mitä sanalla yleensä tarkoitetaan.

     *     *     *

"Bibliofiili tarkoittaa kirjojen ystävää, keräilijää tai tutkijaa. Bibliofiiliä ei niinkään kiinnosta teoksen kaunokirjallinen arvo, vaan kirjan ulkoasu (painotapa, paperityyppi, sidonta), ikä, sen harvinaisuus (esimerkiksi pieni painosmäärä), tai jokin muu, yleensä muu kuin kaunokirjallinen erityispiirre, joka vaikuttaa kirjan keräilyarvoon." (Wikipedia)

     *     *     *

Kirjastoissa kirjat kuluvat poistokuntoon eikä niillä siinä vaiheessa enää ole keräilyarvoa, mutta tällöinkin niille on mahdollista antaa vielä uusi elämä jossain toisessa muodossa. Kirjasta on mahdollista tehdä käyttöesineitä. "Kirjan uusi elämä. Tee kirjan kansista ja sivuista kauniita esineitä" (2011) tarjoilee tällaisia vaihtoehtoja.

Toinen vaihtoehto joka on ajatuksellisesti yhtä mieluinen on taiteilijakirjan tekeminen vanhoista kirjoista, jotka saattavat olla lempikirjoja tai joita jostain syystä vihaa tms. (En tiedä, onko kukaan vielä koskaan harrastanut ihan tällaista!) Kirjoja voi tietysti käyttää myös vaikkapa performanssitaiteessa hyväksi. Niin kauan kuin kirjoja on tehty eri tekniikoin, milloin mistäkin materiaalista, niitä on myös tuhottu - tai ne ovat palaneet iloisesti esimerkiksi sodissa ja tulipaloissa.

Vielä pidemmälle viety ajatus olisi käyttää kirjaa oman runon tai lyhytproosan tekemisessä apuna. Esim. taitelijakirjaan on mahdollista kirjoittaa runoja, vaikka kyseisissä kirjoissa muoto on sisältöä tärkeämpi seikka.

     *     *     *

"Taiteilijakirja on itsenäinen taideteos, yleensä käsintehty kirjaa muistuttava esine. Taiteilijakirjat eivät ole varsinaisesti kirjallisuutta, vaikka ne sangen usein ovat kirjan muotoisia, joskus myös laatikoita. Ne eivät myöskään ole taiteesta kertovia kuvateoksia. Usein puhutaan myös kirjataiteesta tai kirjaesineestä." (Wikipedia)

     *     *      *

Koska kirjat ovat paperia, origamien tekeminen onnistuu kirjan sivuista siinä missä muustakin paperista. Jotkut korutaitelijat käyttävät hekin kirjojen tekstisivuja materiaalinaan ja saattavat esim. pinnoittaa paperin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti