keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Vainonen: "Swiftin ovella" (2011)

Tarina alkaa, kun kirjan toinen päähenkilö toimittaja ja tutkija Lennart Beren palaa Irlannista takaisin Suomeen ja huomaa olevansa työtön. Hänen onnekseen hänen vanha ystävänsä Johannes Kelps soittaa ja pyytää tekemään loppuun kirjan, joka Johannkselta itseltään on jäämässä kesken.

Surullinen puoli pyynnössä on siinä, että ystävä on tekemässä kuolemaa, mistä Kelps ei kuitenkaan ole huolissaan. Enemmän Johannes on huolissaan käsikirjoituksesta ja sadoista tiedostoista tietokoneellaan. Tämä tietysti aluksi hieman hämmentää Lennartia, mutta hän suostuu pyyntöön.

Pian Johannes kuoleekin ja testamentin mukaisesti Lennart muuttaa ystävänsä tyhjäksi jääneeseen aika rähjäiseen taloon tekemään työtään. Berenille paljastuu hyvin pian mistä oikein on kyse, kun hän kokeilee salahuoneesta löytynyttä merkillistä laitetta, joka osoittautuu jonkinlaiseksi aikakoneeksi.

Koneen erityispiirteenä on, että koneenkäyttäjä siirtyy 1700-luvun Dubliniin, rovasti Jonathan Swiftin lähipiiriin. Johannes itse inkarnoitui itseksi Jonathan Swiftiksi. Lennart saa kokea millaista on olla hänen palvelijansa Watt.

Johannes Kelps on parin vuoden aikana raportoinut teksteihinsä, mitä hän on saanut selville kuuluisan kirjailijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan elämästä. Tällöin monet jälkipolville tuntemattomat asiat rovasti Jonathan Swiftin elämästä ovat paljastuneet mm. miksi hän ei koskaan mennyt kummankaan rakastamansa naisen Stellan eikä Vanessan kanssa naimisiin.

Aikamatkailun kääntöpuoleksi osoittautuu, että matkailija saa kummallisen ihosairauden, joka lopulta ilmeisesti johtaa kuolemaan. Kirjan lopulla myös Lennart Beren kuolee, mutta salaisuus säilyy Lennartin rakastetulla Monnalla, joka tosin ei aio sitä paljastaa. Monnakin ehtii käyttää aikakonetta, ja hän inkarnoituu Swiftin rakastajattareksi Vanessaksi, jonka näköinen hän myös kuvien perusteella on. Ennen kuolemaansa Lennartin viimeiseksi kokemukseksi jää tuntea, millaista on olla Jonathan Swift (eikä vain hänen palvelijansa Watt) ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti