keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Woolf: "Majakka" (suom. 1977)

Virginia Woolfin "Majakka" (alk. 1928) on vaikea kirja käsiteltäväksi - lyhyesti. Kirjaa on tutkittu hyllymetreittäin, joten erilaista tietoa sen sisällöstä ja muodosta, henkilöhahmoista, luonnon- ja ympäristönkuvauksesta ym. löytyy paljon. - Joten en edes yritä sanoa siitä mitään tähdellistä. Jotain kuitenkin.

Jos "Majakan" haluaisi tiivistää äärimmilleen, kyse olisi pienen James-pojan kokemuksen tai elämän kuvaamisesta yhden kokemuksen kautta, mikä liittyy majakkaan.

Aluksi James on 6 - vuotias ja sitten 16 - vuotias. Välissä on maailmansota. Jamesin kahdeksasta sisaruksesta Andrew  -veli kuolee kranaatin räjähtäessä sodassa sekä sisar Prue ja äiti Mrs Ramsey muutoin. James on sisarusparven nuorin ja Cam toiseksi nuorin. Nuorimpana James on äitinsä silmäterä.

"Majakka" jakaantuu kolmeen osaan, jotka ovat "Ikkuna", "Aika kuluu" ja "Majakka". Suurin osa kirjasta on "Ikkunaa", "Aika kuluu" on lyhyt siirtymäjakso kirjan finaaliin "Majakkaan".

Ensimmäisen jakson päähenkilö on Mrs Ramsey, joka pitää kesäisin täysihoitolaa lähinnä miehensä ystäville, jossain päin Englannin rannikkoa. Ikkunasta ei aivan näy läheinen majakka. Kirja kuvaa perheen aineellisesti köyhää mutta henkisesti rikasta elämää. Tosin kaikki ei ole tietysti aivan sitä miltä näyttää. Mrs Ramsey on perinteinen kotirouva ja hänen miehensä jonkin sortin filosofi ja kotityranni, joka joten kuten pystyy elättämään perheensä opetustöillään.

Ilmeisesti kesän ollessa jo lopuillaan talon väki on alkanut suunnitella yhteistä huvi- ja hyötymatkaa majakkasaareen. Mr Ramsey on siellä jo käynyt - ja jotkut muutkin -, mutta varsinkin pienimmille lapsille Camille ja Jamesille kerta olisi ensimmäinen. 

Edellisenä iltana ennen sovittua matkaa sää alkaa huonota ja näyttää siltä, että aamulla ei päästäisi matkaan. Mrs Ramsey selittää Jamesille, että ehkä aamulla ilma kuitenkin on sellainen, että voidaan lähteä. Mr Ramsey sanoa töksäyttää heti, että on aivan varma, ettei lähdöstä aamulla tule mitään. Kaikki merkit viittaavat siihen, että sellaisella säällä, joka on tulossa, ei voi lähteä mihinkään. Isä pahoittaa - tosin tahattomasti - pienen pojan mielen, mikä suututtaa äitiä. Mrs Ramsey antaa asian kuitenkin olla eikä ala riidellä miehensä kanssa.

Matkalle lähdöstä tulee siis vanhempien keskinen arvovaltakiista, jonka Mrs Ramsey lopulta voittaa, sillä James-poika muistaa vielä 10 vuotta myöhemmin, miten isä oli yksioikoisella käytöksellään pahoittanut hänen mielensä, vaikka hän oli ollutkin oikeassa itse asian suhteen. Seuraavana aamuna sää oli todella sellainen kuin hän oli sanonut.

     *     *     *

Viimeisessä jaksossa Mr Ramsay sekä nuorimmat lapset, jotka ovat nyt 16- ja 17-vuotiaita eli Cam ja James tekevät vihdoin matkan majakkasaareen. Mukana veneessä on myös kalastaja MacAlistar ja hänen poikansa, jotka ovat vain heidän kyytiläisinään. Veneessä on tavaraa vietäväksi majakanvartijalla ja hänen sairaalle pojalleen, joille jo Mrs Ramsay oli aina tuonut tavaraa tuliaisena.

James on peräsimessä ja Cam kokassa. Isä lukee kirjaa veneen keskellä (niin kuin hänen tapoihinsa kuului). Keskellä istuvat myös MacAlistarit. James katselee isäänsä ja miettii millainen isä oli 10 vuotta sitten. Hänellä on vieläkin paha mieli siitä, mitä silloin kesän lopulla tapahtui, vaikka ei se ollut isän syy, että matka saarelle peruuntui. Matkan aikana James saa käsiteltyä kielteisen tunteensa isäänsä kohtaan, ja se korvautuu lähinnä lievällä säälin tunteella.

     *    *     *

Vain yksi täysihoitolaisista on enää 10 vuoden jälkeen paikalla perheen jäsenten lisäksi ja hän on kuvataiteilija Lily Briscoe. Tapojensa mukaisesti hän on tullut rannalle maalaamaan merta ja majakkaa - ja katselee samalla loittonevaa venettä. Lily palauttaa mieleensä, millaista oli elämä vuosia sitten samalla paikalla, ja mieleen palaavat muistot ja tunteet ovat miellyttäviä.

Jokin tällainen täydellisyyden tunne ehkä oli kymmenen vuotta sitten, hänen seisoessaan miltei samalla paikalla kuin nyt, saanut hänet sanomaan että oli rakastunut kaikkeen tähän. Rakkaudella on tuhat muotoa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti