lauantai 29. lokakuuta 2011

Flatland: "Bli hvis du kan" (2011)

FST5:n "Kirjaohjelman" teemana 14.8. oli 'Rikollisuus'.

Mielenkiintoiseksi ohjelman tekee mm. se, että se oli tehty vuonna 2010 eli vuotta ennen Norjan terrori-iskua. Kirjassa ei suoranaisesti käsitellä terrorismi-teemaa, mutta kylläkin sitä, mikä saa nuoret miehet ja naiset valitsemaan väkivaltaisen rikollisen tai sotilaan uran ja vaarantamaan henkensä sen sijaan, että valitsisivat turvallisen elämän Norjan lintukodossa.

     *     *     *

Norjan TV:n toimittaja Hans Olav Brenner käsitteli teemaansa kolmen aiheen avulla. Yksi niistä olivat Norjan syrjäseudulta lähtevät nuoret miehet, jotka haluavat syystä tai toisesta lähteä Afganistaniin vaarantaen oman henkensä. Brenner mm. haastatteli kirjailija Helga Flatlandia, joka oli tehnyt aiheesta kirjan ("Bli hvis du kan. Reis hvis du må"). Kirjailija itse asuu idyllisellä vuoristoalueella, josta on lähtenyt nuoria miehiä mm. Afganistaniin.

Lisäksi Brenner haastatteli nuoria miehiä, jotka olivat jo olleet Afganistanissa, ja mitä mieltä he olivat Flatlandin kirjasta. Toinen miehistä oli lähtenyt vain jännityksen vuoksi aivan samalla tavalla kuin yksi Flatlandin hahmoista. Ystävä oli kysynyt kiinnostaako lähteä, ja hän oli lähtenyt, kun ei ollut parempaakaan tekemistä tiedossa juuri sillä hetkellä. Muuta ei tarvittu. Toinen motiivi oli raha, niin kirjassa kuin toisella haastatellulla sotilaalla. - Helga Flatlandin kirjan kuvausta neljän norjalaismiehen kohtalosta he pitivät uskottavana. Kirjassa kolme miehistä kuolee, mitä Flatland kuvaa varsin naturalistisesti. Kuvaus tuo mieleen Dalton Trumbon "Sotilaspojan" (1938).

Hans Olav Brenner yritti selvittää myös, oliko miesten toiminnan takana jotain syvällisempiä motiiveja. Onhan oman henkensä vaarantaminen sentään aika kova juttu. Oliko kyse ehkä poliittisesta kannanotosta tai sankarillisesta uhrautumisesta isänmaan tai ihmisoikeuksien tms. puolesta? Vai oliko vain sattumaa, että miehet lähtivät Norjasta? - Flatland korostaa, että syrjäseudun nuorilla miehillä on aina kaksi vaihtoehtoja: joko jäädä tai lähteä. Suurin osa lähtee jonnekin, ja kun lähdetään on melkein sama minne. Raha ja seikkailu eivät ole huonoja vaihtoehtoja. Itse sodasta ja siihen liittyvistä asioista he eivät ole juuri kiinnostuneita. Nämä asiat selviävät vasta ajan myötä. Niin kirjan henkilöhahmoille kuin oikeille sotilaillekin.

     *     *     *

Norjan heinäkuun tapahtumien jälkeen herää vääjäämättä kysymys, olisivatko nuoret sotilaat voineet jäädä Norjaan ja osallistua siellä, johonkin vastaavanlaiseen toimintaan rahan tai jännityksen vuoksi? Se mikä on länsimaisen ihmisen silmin laillista ja hyväksyttävää tappamista Afganistanissa, ei olekaan sitä enää esimerkiksi Norjassa, vaikka syyt olisivat miten syvällisesti perusteltuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti