sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Mölsä: "Operaatio Ullakko" (2010)

Suomen rikoshistorian rahassa mitattuna merkittävin kidnappaus tehtiin vuonna 2009, kun turkulainen 26-vuotias rikas Herlinien suvun, Koneen perijätär siepattiin Helsingin asunnostaan.

Turkulainen juristi, yliopiston virkamies ja perheenisä Juha Turunen vaati nuoresta naisesta kahdeksan miljoonan euron lunnaita. Turusen motiivina teolleen oli lähinnä ahneus.

Poliisit olivat alussa aivan väärillä jäljillä, sillä he epäilivät taistelevansa kansainvälistä rikollisryhmää vastaan.

Nainen oli 17 vuorokautta Turusen vankina, minkä jälkeen poliisin onnistui vapauttaa hänet. Juha Turusta syytettiin ja hänet tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa panttivangin ottamisesta, törkeästä kiristyksestä ja pahoinpitelystä sekä törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja kavalluksesta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen.

     *     *     *

Sisällys:
Katoaminen - Sieppaus - Valokuva - Operaatio - Brittipoliisit - "Aika alkaa loppua" - Hys-hys -miehet - Äiti - Tapaturma-Turunen - Tyrmä - Tuomari - Haitarinsoittaja - Rakastajatar - Ranger ja 'lutikat' - Lunnaat - Reppumies - Vapaus - Pidätys - DNA - Venäläiset - Kroatia - raptor12340987 - Kallu

    *    *     *

Kesti muutamia päiviä ennen kuin Turunen otti tekstiviestillä yhteyttä nuoren naisen vanhempiin. Ensimmäisestä viestistä ei selvinnyt mistä oli kyse. Poliisi sai selville vain minkä tukiaseman kautta viesti oli lähetetty. Seuraavan päivän postissa oli kirje, jossa oli naisen kuva ja omakätinen kirje. Hän kertoi voivansa olosuhteisiin nähden hyvin. Sitten äiti sai tekstiviestin, jossa vihdoin oli lunnasvaatimus.

     *     *    *

"Poliisilla oli nyt käsissään suomalaisen rikoshistorian ensimmäinen ns. high profile -sieppaus. Rikolliset kiristivät yhteiskunnan taloudellisen eliittiin kuuluvilta henkilöiltä valtavaa summa rahaa otettuaan heidän lähisukulaisensa panttivangiksi." (s. 52)

     *     *     *

Tekninen tutkinta alkoi siitä, että naisen asunto tutkittiin perinpohjaisesti. Asunnosta ei kuitenkaan löydetty mitään. Koska epäiltiin oltavan tekemisissä kansainvälisten rikollisten kanssa, oltiin yhteydessä mm. Ruotsin ja USA:n poliisiin. Ruotsalaiset rikollisryhmät olivat toimineet aiemmin mm. Turun seudulla useaan otteeseen. Vuonna 2007 kaupungissa tehtiin 'Ruotsin mafian' organisoima arvokuljetuksen ryöstö. Satamakaupunkina Turku joutui erityistarkkailuun. Epäiltiin että panttivanki saatettaisiin siirtää Suomen rajojen ulkopuolelle samoin kuin lunnasrahat.

     *     *     * 

Kun rahoja ei alkanut kuulua, sieppaaja lähetti uuden pyynnön ja uhkauksen naisen surmaamisesta, jos rahoja ei ala kuulua. Vanhemmat eivät kuitenkaan olleet vielä saaneet koottua vaadittuja rahoja. Poliisi paikansi Turusen ja Herlinin perillisen sijainnin Turun seudulle, sillä niin ensimmäinen tekstiviesti kuin kirjeet viittasivast sinne. Tyttö olikin vangittuna Turussa asunnossa, joka oli Turusen käytössä.

Sitten sieppaaja ilmoitti Turussa sijaitsevan paikan mihin hän lunnaat haluaa. Monen mutkan kautta Turusen onnistui harhauttaa poliisi parkkihallissa ja päästä pakoon rahoineen. Poliisin kuitenkin jäljitti hänen puhelimensa, ja niin Turusen henkilöllisyys paljastui. Tapaus alkoi purkaantua. Turunen päästi ensiksikin panttivankinsa vapaaksi, jäämättä itse vielä kiinni. Poliisin oli kuitenkin helppo tehtävä ottaa epäilemänsä henkilö kotoaan kiinni, koska he tiesivät jo ketä etsiä.

   *     *     *

Vielä pidättämisen jälkeen Juha Turunen yritti luikerrella rahojen kanssa. Niistä olivat vielä puolet kadoksissa, ja hän oli piilottanut ne maastoon. Rahat kuitenkin löytyivät, ja tarina venäläisistä kiristäjistä, joilla rahat olisivat olleet osoittautui tekaistuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti