maanantai 31. lokakuuta 2011

Westerholm: "Arabian kahvikuppeja ja mukeja" (2006)

Tietokirjat ovat muuttumassa aina vaan .. mielenkiintoisemmiksi?

On vaikea luonnehtia mikä suunta on. Hyvä esimerkki tietokirjoista ja tietokirjasarjoista on WSOY:n "Keräilijän aarteet" - sarja, jossa esitellään Arabian tuotteita, joista on ehtinyt tulla jo antiikkia.

Sarjan ensimmäinen osa oli Sirpa Westerholmin "Arabian kahvikuppeja ja mukeja" (2006), ja sen jälkeen sarjaan on tullut kolme uutta kirjasta "Arabian purkkeja pilkkumeita", "Arabian kannuja" ja "Arabian astiastoja". Viimeisin astiastoja esittelevä teos ilmestyi vuonna 2010.

Ensimmäistä osaa "Arabian kahvikuppeja ja mukeja" luonnehditaan takakannessa seuraavasti:
"Kaivattu apuväline, tiivis tietopankki vanhan Arabian ystäville ja nostalginen matka menneeseen. "Keräilijän aarteet" esittelee 375 Arabian vanhaa kahvikuppiparia ja mukia 1800-luvun lopulta alkaen."

     *     *     *

Viimeisen oppaan sisällys näyttää tältä:

- Arabian astiastot
- Alexandran kammarista Astiataivaaseen
- Irma Kaukonen ja siirtokuva
- Jussi ja 700 kastikekulhoa
- Poimintoja Jussi Viljasen kokoelmasta
- Arabian astiastomuotoilijoita ja koristesuunnittelijoita vuoteen 1974
- Pohjamerkinnät
- Kiinnostavia julkaisuja

Vanhimmat asiastot ovat vuodelta 1874 eli niitä esitellään yhteensä 100 vuoden ajalta. Esitellyt esineet ovat hankittu erikoisliikkeistä, keräilijöiltä ja yksityishenkilöiltä.

     *     *     *

Sadan vuoden ajalta tunnetaan kaikkiaan 87 astiastomallia ja niissä on ollut 700 erilaista koristetta.

Historiallisen katsauksen jälkeen esitellään Tuulikki Räikkösen osto- ja myyntiliike "Astiataivas", joka on erikoistunut Arabian astiastoihin. Yrityksellä on myös verkkosivusto astiataivas.fi, ja liike myy esineistöä verkkokaupan kautta.

Kirjan toinen tarina on äidinkielen opettaja Irma Kaukosesta ja hänen keräilykohtestaan Arabian Kesäkukka - siirtokuvasarjasta.

Seuraavaksi käydään läpi yksittäisiä astiastoja. Kuvia täydentää lyhyt kuvaus.

Kirjan loppupuolella palataan taas keräilijöihin, tällä kertaa helsinkiläinen kauppias Jussi Viljanen esittelee valtavaa kastikekulhojen kokoelmaansa. 700:stä kulhosta peräti 400 on Arabian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti