maanantai 7. marraskuuta 2011

Sandler & Acton: "Makkaroita maailmalta" (2011)

"Suomalaisissakin ruokakaupoissa on nykyään tarjolla mitä erilaisimpia makkaroita miedosta tuliseen ja kevyestä tuhtiin. Opettele kokeilemaan ja yhdistelemään rohkeasti, sillä makkarat ovat todella herkullisia." (Takakansi)

     *     *     *

Sisällys:
- Makkaroiden riemu - Makkaran historia - Täydellinen makkaraelämys - Makkaratyypit - Raakamakkaran valmistaminen - Kestomakkaran valmistaminen - Esikypsennetyn makkaran valmistaminen - Makkaroiden savustaminen - Verimakkaroiden valmistaminen - Kuorettomat makkarat ja makkaramassa - Makkaran sukulaiset - Kala- ja kasvismakkarat

     *     *     *

Makkaroita - ja makkarantapaisia pötkylöitä - ovat valmistaneet jo metsästäjä-keräilijät eli meidän hyvin, hyvin, hyvin kaukaiset esi-isämme ja esiäitimme. Joten jonkin hyvin primitiivisen ja perustavanlaatuisen asian kanssa olemme tekemisissä, kun puhumme makkaroista.

Ensimmäiset makkarat olivat eläinten mahalaukkuja, jotka täytettiin samalla tavalla kuin nykyään makkarat, minkä jälkeen ne savustettiin. Kivikaudella luultavasti maakuopassa. Vielä tänä päivänä haggis-makkaroissa käytetään mahalaukkuja, mutta tavallisesti makkarat tehdään esimerkiksi possun ohutsuoleen.

     *    *    *

Johnny Actonin & Nick Sandlerin "Makkaroita maailmalta" (2011) kirjassa kerrotaan niin makkaran kulttuurihistoriasta kuin makkaroiden tekemisestä. Suurin osa kirjasta on kuitenkin herkullisia ruokareseptejä.

On kolme erilaista tapaa valmistaa makkaroita. Makkaran voi tehdä raakamakkaraksi, esikypsennetyksi makkaraksi tai kestomakkaraksi.

Valmistamisen perusvälineet ovat lihamylly, makkarakone, suuttimet, keittiövaaka, suolet, kertakäyttökäsineet, puuvillanaru ja steriloitu neula, jolla makkarasta poistetaan ilmataskut.

     *     *     *

Esimerkiksi haggis. Haggis on tänä päivänä skotlantilainen perinneruoka. Skotlannin kansallisrunoilija Robert Burns nimesi haggiksen "pudding-heimon päälliköksi". Sitä kai voisi sanoa eräänlaiseksi makkaroiden makkaraksi, joka nautitaan ylenpalttisen viskimäärän kanssa Burns Night -juhlassa tammikuussa.

Haggis-makkaran perusraaka-aineena ovat lampaan sisälmykset: keuhkot, sydän, maksa ja perna. Makkara tehdään lampaan mahalaukkuun. Lisäksi makkaramassaan lisätään kaurarouhetta ja -jauhoa, kuivattua sipulia ja joitain mausteita mm. korianteria ja mustapippuria.


    *    *    *

"Haggiksen pienten korvien näköiset ulokkeet saavat ne näyttämään eläviltä olennoilta. 'Päälliköitä' kypsennetään tunti höyryssä, jonka jälkeen ne jäähdytetään. Lopuksi niiden korvat leikataan veitsellä ja haggikset pakataan vakuumiin, jonka avulla ne säilyvät kaupan hyllyillä viisi viikkoa." (s. 168)

Haggista voi syödä mm. lanttu- ja pottumuusisn kera. Kuori ei ole syötävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti