perjantai 25. marraskuuta 2011

Niemelä & Malmi: "Neittideitit - uusi onni verkosta" (2011)

"Kaipaatko seuraa, mutta baareissa roikkuminen ei innosta ja ruokakaupan kassajonossa ei tärppää? Nettideittaa! Opi miten uuden onnen metsästys onnistuu online – turvallisesti ja tehokkaasti. Kirja käy perusteellisesti läpi nettideittailun kolme vaihetta: verkossa tutustumisen, itse treffailun sekä deittailumokien ja -mutkien tunnistamisen ja suoristamisen." (Takakansi)

     *     *     *

Sisällys
- Neulaa heinäsuovasta - Kerman kuoriminen - Lavatanssit

     *     *     *

Uusien kirjojen hyllystä bongasin tällä kertaa "Nettideitit - uusi onni verkosta?" (2011) - kirjasen. Esimerkiksi Facebook - tuttavuus saattaa johtaa siihen, että toisilleen aiemmin tuntemattomat henkilöt haluavat syystä tai toisesta tavata toisensa. Kyse ei välttämättä ole deiteistä, vaikki sitä nimitystä tällaisista tilanteista mm. tässä kirjassa käytetäänkin. On monia muitakin syitä, miksi ihmiset haluavat ja voivat tavata toisiaan.

Minni Niemelän & Pasi Malmin kirjassa keskitytään kuitenkin ainakin jonkinlaisia seksuaalisia väristyksiä herättäviin tapaamisiin, jotka harvoin johtavat yhtään mihinkään, ehkä enintään tuttavuuden syvenemiseen ja parhaimmillaan ystävyyyteen. Toki jopa avioliittoja on syntynyt, joka on alkanut satunnaisella seurustelulla netissä esim. Facebookin tai MySpacen kautta.

     *     *    *
    
Verkossa tutustumisessa ovat puolensa. Se mahdollistaa tutustumisen toiseen kunnolla ennen ensimmäistä kohtaamista. Ja jos haluaa vain pientä flirttiä tai seksiä, sekin on mahdollista. Ennen muuta netin etuna on se, että on mahdollista tutustua ihmiseen - iästä ja sukupuolesta riippumatta. Toinen etu on se, että netissä tutustuu ihmisiin, joita ei reaalimaailmassa ehkä koskaan olisi kohdannut. Kohtaamiset eivät ole aikaan ja paikkaan sidottuja. Keskusteluja voi käydä yhtä hyvin yöllä kuin päivälläkin.

Esimerkiksi Facebookin deittisovellukset on korvannut perinteiset lehti-ilmoitukset, joilla on haettu sopivaa seuraa. Profiilien kautta saa perustiedot ihmisistä ja se luo ensivaikutelman. Keskeistä on kuvien käyttö, mitkä kertovat aluksi enemmän kuin se mitä profiiliin on kirjoitettu.

Facebookissa voi viestiä eri tavoin ennen kuin edes harkitsee tapaamista. Yksi tapa on sähköpostien lähettäminen, jolloin voi käydä privaattia keskustelua. Toinen tapa on mikrobloggaaminen, jossa viestit näkyvät kaikille muillekin. Flirttailuun on oma työkalunsa.

Varsinkin naisille ongelmaksi saattaa muodostua liian monet deittiehdokkaat tai deitit, joista ei osaa  valita itselleen sopivaa ehdokasta. Niemelä & Malmi kehottavat harkitsemaan tarkkaan, kannattaako nettideittejä ottaa Facebook-ystäviksi - varsinkin jos niitä on monta. Selvittämättömät suhteet voivat aiheuttaa hankaluuksia.

     *     *      *

Suurin osa Facebookinkin käyttäjistä on käyttänyt sosiaalista mediaansa vielä varsin vähän aikaa. Kokemuksia deittailusta ei välttämättä ole paljon. Joka kymmenes oli seurustellut netissä jonkun kanssa yli vuoden, muut vähemmän aikaa.

Treffit voivat joko onnistua tai olla onnistumatta. Tavallisimmin tapaaminen epäonnistuu, jos on jättänyt sanomatta itsestään jotain olennaista etukäteen. Ensitapaamisen paikan on hyvä olla julkinen paikka, joka on turvallinen. Oma koti ei oli sopiva paikka, jollei halua heti mennä pidemmälle parisuhteessa.

     *     *     *

Oli tapaaminen sitten onnistunut tai epäonnistunut, on toiselle hyvä heti kertoa missä mennään. Jatketaanko tapailua vai jatkuuko ystävyys vain esimerkiksi Facebookissa jos sielläkään. Sanattomista vihjeistä voi seurata väärinkäsityksiä. Kulttuurien välillä on eroa, millaista kemiaa ihmisten väliltä vaaditaan heti ensitapaamisen yhteydessä. Esimerkiksi Intiassa ei pidetä ongelmallisena sitä, että heti ei synny romanttista ihastumista vaan suhteelle annetaan tilaa kehittyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti