perjantai 25. marraskuuta 2011

Parker: "Unet ja painajaiset" (2011)

"Kirja pureutuu perusteelliseti yöllisen maailman jiniin ja jangiin. Se painottaa, että unet ja painajaiset ovat saman ilmiön kääntöpuolia.

Kirjan sivuilla esitellään 50 unen ja 50 painajaisen symbolit ja teemat, ja joiden ohessa on Sigmund Freudin, Carl Jungin sekä nykyajan unitutkijoiden tulkinnat yöllisistä näyistä."
(Takakantta mukaillen)

     *     *     *

Sisällys
- Mikä on uni? - Unien sieppaaminen - Unisymbolit ja uniteemat
- Mikä on painajainen? - Eroon painajaisista - Painajaissymbolit ja painajaisteemat

     *     *      *

Valitsin yhden uni- ja yhden painajaissymbolin esimerkeiksi. Toinen symboleista on jumalatar, toinen prostituoitu.

Sekä miehet että naiset voivat nähdä jumalattaria unissaan. Jungin mukaan jumalatar edustaa ihmisen sisintä, joka pyrkii täydellisyyteen tai kehittymään paremmaksi. Unessa jumalatar voi siten olla hahmo, jota idealisoimme. Hahmo on tällöin jumalattaren arkkityyppi. Lisäksi symboli kertoo ihmisten androgyniasta. Siitä että jokaisen miehen sisällä on feminiininen puolensa ja naisen sisällä maskuliininen puolensa.

Prostituoitu on eräänlainen jumalattaren vastakohta. Kun ihminen, mies tai nainen, myy periaatteensa ja ihanteensa hyödyn toivossa, saattaa prostituoidun symboli tulla painajaisiin. Prostituoitu on myös jungilainen arkkityyppi, symboli, joka esiintyy eri kulttuureissa, joissa ihannoidaan vallantaivoittelua ja aineellista menestystä. Tämän merkin voi tulkita myös myönteisesti. Jung näkee painajaisessa henkisen kasvun mahdollisuuden. Prostituoitu saa ihmisen miettimään, onko hänen suuntansa oikea vai pitäisikö omia tapoja toimia ehkä muuttaa.

     *     *     *

Toinen kiinnostava symbolipari, jos sellaisesta voidaan puhua, ovat toisaalta lentämisunet, jossa ihminen voi liikkua ympäristössään ilman mitään rajoituksia, ja toisaalta unet, joissa ihminen joutuu uhriksi, toisin sanoen jokin rajoittaa tai estää hänen tekemistään.

Uhriunia tai painajaisia on suuri kiusaus tulkita kirjaimellisesti, mutta valvetilan uhrius ja uhrina oleminen unissa eivät vastaa toisiaan. Unissa voi tulla esiin esimerkiksi unennäkijan voimakas itsesääli jossain tilanteessa, mikä tekee hänestä ikään kuin uhrin. Painajaisen tehtävä on tällöin osoittaa, että tässä tilanteessa ihmisen ehkä täytyy muuttaa omaa käytöstään.

Lentäessään ihminen on löytänyt jungilaisittain ajateltuna sisäisen rauhan. Hän tietää mitä hän haluaa tehdä - ja tekee sen myös. Uniin voi liittyä seksuaalista kiihottuneisuutta tai kielteisessä mielessä rehentyä, "kun minä nyt tässä olen jotain enemmän kuin muut" tms.

     *     *     *

Jennnifer Parkerin "Unet + painajaiset" (2011) soveltuu aloittelijalle, joka haluaa harrastaa unien ja painajaisten tulkintaa. Kirja on eräänlainen peruspaketti uniasiaa, minkä jälkeen on helppo jatkaa harrastusta eteenpäin. Kirjassa kerrotaan mm. eri uniteorioista ja unitutkimuksesta. Lukijaa opastetaan unipäiväkirjan tekemiseen ja unien ohjailuun.Parker kertoo myös mitä esimerkiksi unien sieppaaminen tarkoittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti