maanantai 5. joulukuuta 2011

Aalto & Yoe: "Nettielämää" (2009)

"Sosiaalinen media, kuten verkkoyhteisöt ja blogit, haukkaavat yhä suuremman osan ajastamme. Verkko on muuttunut digitaalisen aikakauden leririnuotioksi, jolla perhe, sukulaiset, ystävät ja muut vaihtavat kuulumisia ja jakavat tietoa, kuvia, musiikkia ja videoita." (Takakansi)

      *     *     *

Sisällys:

Osa 1. Verkon sosiaalinen maailma, käytännön perustaidot
- Kohti luontevaa läsnäoloa verkossa - He ovat jo verkossa - Sananen turvallisuudesta - Verkkoliikenneteknologiasta ja taikuudesta - Verkkoviestintä, työkalut ja etiketti - Videoviestintä - Kolmiulotteisiin kontakteihin avatarin kautta - Kirjoitamme enemmän kuin koskaan - Uutta tapakulttuuria - Verkon tiloja tutkimassa

Osa 2. Syvennä tietojasi
- Identiteetti, luottamus ja maine - Navigointi verkossa - Tunne oikeutesi

     *     *     *

Yhä suurempi osa ajasta kuluu verkoissa, senhän me kaikki verkoissa roikkujat ja blogien kirjoittajat ja lukijat tiedämme. Tuija Aalto ja Marylka Yoe ovat jäsentäneet kirjassa "Nettielämää" (2009) mistä tässä kaikessa oikein on kyse nimenomaan aikuisen ihmisen näkökulmasta, joka ei ole kasvanut kiinni nettiin.

     *     *      *

Kirja on oikeastaan opas verkkomaailmaan solahtamista varten. Siihen mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, osata ja tietää. Omien tietojen ennen muuta käyttäjätunnusten ja salasanojen ym. levittäminen on ensimmäinen asia, josta kirjoittajat varoittavat. Samoin nettikaupoissa on syytä olla varovainen. - Tämän jo toisaalta tiedetäänkin. Erilaisista nettiyhteyksistäkin Aalto ja Yoe kertovat.

    *     *     *

Monenlaisia verkkopalveluita ja erilaisia sisältöjä (teksti, kuva, video, ääni, avatar-hahmot) käydään läpi. Palveluja on valtavan paljon ja uusia tulee koko ajan lisää. Palveluihin rekisteröitymisestäkin kerrotaan. Videoviestinnästä on oma jaksonsa, johon syvennytään. Nettiyhteyttä voi käyttää mm. näköpuhelinyhteytenä, mihin tahansa kolkkaan maailmassa ilman ylimääräisiä yhteyskuluja. Itsetehtyjä nauhoitteita, videoita voi myös levittää esimerkiksi YouTuben kautta.

Naamakirjan eli Facebookin käyttö, joka on vielä kirjan julkaisemisen jälkeenkin räjähdysmäisesti kasvanut, käydään hieman läpi samoin muita vastaavanlaisia medioita.

Syventävässä jaksossa käsitellään mm. tekijänoikeuksia. Liitteinä ovat yksityiskohtaiset ohjeet YouTuben, Second Lifen, Ningin, Twitterin ym. käytön aloittamiseksi.

     *     *     *

Tällaisia oppaita varmaankin tarvitaan, sillä tavalliselta verkonkäyttäjältä helposti vilahtaa ohi tärkeitäkin palveluita, joita hän voisi käyttää, jos vain tietäisi niiden olemassaolosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti