keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Ellilä: "Miehen tuoksu. Mies seksiobjektina? Miten tätä projektia pyöritetään?" (2007)

"Kaikki alkaa laivaseminaarista, jossa turkulaismuseon tutkijoihin yritetään iskostaa asiakaslähtöistä ajattelua. Museon kävijämäärät pitää saada kasvuun ja sitä kautta määrärahat nousuun! Museon nuoriin tutkijoihin kuuluva Helmi kapinoi turhaan, kun kollegat keksivät mielestään myyvän teeman uudelle näyttelylle: erotiikka! mies seksuaaliobjektina! Näyttelyn nimeksi tulee Miehen tuoksu, ja menestystä pidetään taattuna. " (Takakansi)

     *    *    *

Miltä kuulostaisi "Miehen tuoksu" - niminen erotiikkanäyttely Turun linnassa, jonka järjestäjänä on Turun historiallinen museo - ja tietysti sen naiset?

Juuri tällaisesta näyttelystä ja sen ympärille kehkeytyvästä kevyen romanttisesta tarinasta on kyse Kirsti Ellilän "Miehen Tuoksu" (2007) - romaanissa.

Sisällys

Kirjan koostuu neljästä oudosti määritellystä vaiheesta. Ikään kuin kirja olisi jonkin turkulaisen kulttuuriprojektin suunnitelma (Eroottinen museo) tai raportti toteutuneesta projektista (mikä se tietyllä tavalla onkin).

1 VAIHE. Täsmällisesti ilmaistu ja mitattavissa oleva projektitavoite antaa sinulle uskottavuutta ja luo luottamusta sidosryhmissäsi
2 VAIHE. Epätäydellinen ja harkitsematta laadittu tehtäväluettelo hankaloittaa projektia huomattavasti
3 VAIHE. Riskienhallintasuunnitelma auttaa pitämään projektin aikataulussa ja budjetissa
4 VAIHE. Projektin päätyttyä sidosryhmien jäsenten kannattaa kokoontua analysoimaan mikä meni hyvin ja mikä huonosti, sekä tekemään lopulliset raportit ja tulosteet

Kenties nämä vaiheiden kuvaukset olisi voinut jättää poiskin. Toisaalta ne tuovat kirjaan omaperäisyyttä ja todentuntua, mutta ovat hirveän tylsiä.

     *     *     *

Projekti on kerrottu yhden museon työntekijän Helmin näkökulmasta, joka on tutkija. Hänen erikoisalaansa ovat keskiaikaiset pyhimysten patsaat. Yksi sellainen seikkailee tässäkin tarinassa eli Pyhän Yrjänän patsas ja myös hänen hevosensa, jotka löytyvät sattumalta erään talon romujen joukosta.

Erotiikka-projekti alkaa työntekijöiden laivaseminaarista. Ajatuksen esittää toinen tutkija Jaana, eikä Helmi ole siitä erityisen innostunut. Hän on perinteisempien näyttelyiden ja museoiden kannalla. Näyttelyä kuitenkin aletaan valmistella ja Helmi on siinä mukana, ja miettii millainen se voisi olla.

Helmin tädin Marleenan mökkinaapurina on tunnettu muotoilija Juhani Petersen, jolla on kylällä myös kesäravintola. Jaanan ja Helmin vierailu tädin mökillä saa aikaan vauhtia "Miehen tuoksu" - näyttelyyn. Petersen on Pariisissa tutustunut sikälaiseen Erotiikka-museoon, mistä hän kertoo naisille.

     *     *     *

Maalla vietetyn viikonlopun jälkeen ollaan taas kaupungissa. Jaana jauhaa vielä, miten erotiikka-museo tulisi perustaa. Muut keskittyvät realistisesti "Miehen tuoksu" - näyttelyyn, ja millainen se voisi olla.

"Kuningas Erik XIV, Benedictus Olai, Jaakko Ilkka, Johann Copp, erityisesti Johann Copp, meidän omat miehemme, meidän rakkaat, ristiriitaiset ihanat miehemme, jotka ovat riidelleet ja rakastaneet tässä linnassa, juonitelleet ja hallinneet tai ainakin yrittäneet hallita, miten yksipuolista kuvaa me olemme välittäneet heistä maailmalle. (..) Me emme ole koskaan tarkastelleet heitä rakastajina, naisellisen halun ja katseen objekteina. Mutta nyt me teemme niin ja täydennämme sitä kuvaa, mikä heistä on aikaisemmin maailmalle tarjottu ja siitä tulee niin hienoa", kiteyttää Jaana näyttelyn filosofian naisnäkökulmasta.

Helmi haaveilee vielä puuveistosnäyttelystään, joka on nyt jäänyt toiseksi. Miehen tuoksu tosin innoittaa häntäkin, mutta hieman arkisemmissa ympyröissä.

"Kun Hannu liikahti, hänen tuoksunsa tuli  ilmavirran mukana, ripaus sammalten kosteutta, kuusimetsän salaisuuksia, rantakallioita nuoleskelevaa humuspitoista järvivettä ja siirryin vaistomaisesti askeleen lähemmäksi."

Hannu oli Helmi tädin Marleenan naapuri, jonka varastosta sittemmin löytyi arvokkaita keskiaikaisia veistoksia ym. - ja johon Helmi rakastui. Suhde jäi kirjan lopulla vielä avoimeksi - mihin suuntaan se lähtee kehittymään.Heillä oli kuitenkin lyhyt romanssi, yhden yön suhde, joka ei ainakaan heti saanut jatkoa. Kolmas vaihe kuvaa Hannun ja Helmin suhteen kehittymistä koukeroisesti. Heillä on jopa raju yhteenotto siksi, että Hannu katsoo kokeneensa suurta vääryyttä mm. Museoviraston taholta. Helmista tulee tilanteessa eräänlainen sijaiskärsijä, joka puolustaa kulttuuriarvoja.

     *     *     *

Päätösjaksossa ovat juhlat Turun linnassa. Kyse on tietysti "Miehen tuoksu" - näyttelyn avajaisista, joka on succée. Jaana on ainakin hetkellisesti luopunut Erotiikka-museo ideastaan ja museon tiimi nauttii menestyksensä huumasta. Ympäri Suomea ihmiset käyvät bussilasteittain katsomassa kohunäyttelyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti