lauantai 3. joulukuuta 2011

Kafka: "Oikeusjuttu" [1925]

"Oikeusjuttu" (suom. 1946) on Franz Kafkan tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva surrealistinen romaani paikallisessa pankissa työskentelevästä 30-vuotiaasta Josef K:sta, joka eräänä aamuna herättyään vangitaan ja asetetaan syytteeseen rikoksesta, jota ei koskaan paljasteta. Kirjan tapahtumat kestävät vuoden. (Wiki)

     *      *     *

"Oikeusjuttu"on yksi modernin kirjallisuuden klassikoista, joka on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen ihmisten mieliin. Oli kirjan sitten lukenut tai ei.

Kafkamainen maailma ei jätä meitä rauhaan vaan on aina vain syvemmällä piilotajunnassamme ja arjessamme mm. loppuun asti selvittämättömien sotien ja talouskriisien takia. Juutalainen Franz Kafka kirjoitti kirjansa vuonna 1925 eurooppalaisten sotien välillä ja ennen ensimmäistä suurta vuoden 1929 talousromahdusta.

Kiiltomato.netissä Päivi Kosonen yhdistää kirjan oikeusjutun ihmisten syrjäyttämiseen työelämästä. Sodan aikana ihmiset syrjäytettiin vain 4-5 vuodeksi,  minkä jälkeen heitä taas tarvittiin oikeisiin töihin. 1990 - luvun puolivälin massatyöttömyyden jälkeen satoja tuhansia ihmisiä syrjäytettiin vuosikymmeniksi, lopullisesti. Maailma on aina vain absurdimpi, absurdimpi kuin mitä edes Kafka saattoi kuvitella.

     *     *     *

"Oikeusjuttu" alkaa siitä, kun Josef K. eräänä aamuna herää siihen, että kolme miestä on tullut pidättämään häntä. Häntä syytetään rikoksesta, mutta koko kirjan aikana ei selviä, mikä hänen rikoksensa on. Rikosta tosin luonnehditaan esimerkiksi tuomioistuimen toimien perusteella vakavaksi. Josef K. ei kyseenalaista tuomioistuimen toimintaa. Hän alkaa heti epäillä itseään. Jotainhan hänen on täytynyt ehkä tehdä, kun häntä syytetään.

Josef K. ei tilanteensa takia kerää pelkästään lukijan myötätuntoa. Esimerkiksi hänen seksuaalinen käyttäytymisensä - suhtautumisensa naisiin - on outoa, mutta kukaan kirjan henkilöistä ei kiinnitä siihen mitään erityistä huomiota. Tosin myös naisten käyttäytyminen on samanlaista. Melkein aina miehen ja naisen kohdatessa, ensimmäisenä on mielessä seksi, mikä sekin on viittaus modernin ihmisen seksiä tihkuvaan maailmaan. Jokin ihmisten keskisessä kommunikaatiossa on pahasti vialla.

Koko Josef K:n elämä kiertyy oikeusjutun ympärille. Mitään muuta elämää ei enää ole. Kun hän aamulla herää, hänen vartijansa ovat toivottamassa hänelle hyvää huomenta. Vartijat seuraavat häntä myös työpaikalle ja minne tahansa hän meneekin ja mitä tahansa hän tekeekin. Toki he saattavat välillä kääntää päänsä muualle tai viettää aikaansa viereisessä huoneessa.

     *     *     *

Tuomion täytäntöönpano alkaa yhtä yllättäen kuin Josef K:n syyttäminenkin. Josef K:n arkielämään hänen pidättämisensä ei juuri ole vaikuttanut. Hänen esimiehensä, pankin johtaja tai varajohtaja eivät edes tiedä, että hänet on pidätetty, vaikka vartijat viettävät aikaansa pankissakin.

Eräänä päivänä hän saa tehtäväkseen näyttää italialaiselle asiakkaalle Prahan nähtävyyksiä siksi, että osaa italian kieltä. Tehtävä saa Josef K:n tolaltaan siksi, että hän joutuu poistumaan työhuoneestaan, jolloin hän ei enää hallitse koko ajan kaikkia tilanteita.

Käytännössä ainoa nähtävyys, jota hän joutuu asiakkaalleen näyttämään, on tuomiokirkko. Asiakas ei kuitenkaan koskaan saavu kirkkoon. Sen sijaan Josef K. kohtaa kirkossa vankilan papin, joka julistaa Josef K:n tuomion hänen edes tajuamatta asiaa.

Kirkosta Josef K. lähtee vielä kotiinsa. Illalla mustiin pukeutuneet miehet tulevat hakemaan hänet ja vievät maaseudulle tyhjään kivilouhokseen.

"Herrat asettivat K:n maahan istumaan, painoivat hänet nojaamaan kiveen ja käänsivät hänen päänsä sopivaan asentoon. Kaikesta vaivannäöstä ja K:n avuliaisuudesta huolimatta tämän asento jäi hyvin teennäiseksi ja luonnottomaksi. (..)

Sitten toinen herroista napitti pitkäntakkinsa auki ja veti tupesta, joka riippui liivien ympäri pingotetusta vyöstä, pitkän ohuen, molemmilta puolilta teroitetun teurastajanpuukon, piti sitä kuutamoa vasten ja koetteli sen teriä. (..)

K:n kurkulle laskeutuivat toisen herran kädet, kun taas toinen työnsi puukon hänen sydämeensä ja väänsi sitä kaksi kertaa ympäri.
"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti