maanantai 26. joulukuuta 2011

Mankiewicz: "Kleopatra" (1963)

"Kleopatra" (1963) on kaikkien aikojen kallein Hollywood-elokuva. Todellinen historiallinen spektaakkeli, jonka keloille kertyi mittaa yli kuusi tuntia. Ensi-illassa siitä näytettiin kuitenkin neljä tuntia. Oscar-gaalassa "Kleopatra" huomioitiin neljällä oscarilla tosin vain teknisestä toteutuksesta.

Pääosissa olivat aikansa valovoimaisimmat tähdet Richard Burton (Antonius) ja Elizabeth Taylor (Kleopatra), jotka pariutuivat elokuvan tekemisen aikoihin, mikä oli tietysti omiaan lisäämään kiinnostusta itse elokuvaa kohtaan. Naistenlehtien juorupalstat ja iltapäivälehtien lööpit pursusivat burtonia ja tayloria. Burton mm. erosi vaimostaan.

     *     *     *

Kiinnostava kuriositeetti on, miten Egyptin faarao Kleopatra kutsuu itseään Isis-jumalattareksi. Kyse on ikivanhasta kultista, joka oli jo Kleopatran aikoihin kymmenen kertaa vanhempaa kuin mitä kristinusko on tänä päivänä. Rooman valtakunnassa se kilpaili 100 vuotta myöhemmin suosiosta kristinuskon kanssa. Kultti oli erityisesti köyhien, orjien ja naisten suosiossa. Eurooppaan kultti löysi tiensä Aleksanteri Suuren valloitussotien aikana n. 330 - luvulla eaa. 

     *     *     *

Egyptin faaraona ja mahtavan valtakunnan toisena johtajana Kleopatra joutui vastakkain Rooman kanssa, mistä elokuva kertoo. Hän oli naimisissa paljon nuoremman veljensä kanssa, ja tuli itse 17-vuotiaana Isis-jumalattaren inkarnaatioksi.

Kleopatra oli taitava johtaja, joka käytti tunnetusti jumalallisia avujaan hyväkseen Roomaa vastaan. Elokuva alkaa sillä, miten Julius Ceasar kohtaa Kleopatran Aleksandriassa - ja heidän suhteestaan syntyy perillinen Ceasarion. Keisarin tosin murhaa historian oppikirjoista tunnetulla tavalla hänen sukulaispoikansa Brutus, joten Ceasarionista ei koskaan tullut Rooman valtiasta.

     *     *     *

Kleopatra saa toisen tilaisuuden päästä vallankahvaan Rooman valtakunnassa, kun valtakunnan hajaannuksen aikana hän lyö hynttyyt yhteen Marcus Antoniuksen kanssa. Heillekin syntyy lapsia ja he menevät naimisiin egyptiläisin menoin. Siinä Antonius kuitenkin teki taktisen virheen, sillä tästä liitosta hän saa maanpetturin leiman otsaansa - ja alkaa Egyptin ja Rooman välinen valtataistelu, jonka tunnetusti Kleopatra ja Antonius häviävät. Elokuvan lopussa he tekevät itsemurhan kumpikin tavallaan. Kleopatran kuoleman myötä myös Isis-kultti kokee takaiskun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti