tiistai 13. joulukuuta 2011

Pretor-Pinney: "Aallontarkkailijan opas" (2011)

"Suositun "Pilvibongarin oppaan" kirjoittaja Gavin Pretor-Pinney sukeltaa aaltoihin uudessa tietokirjassaan "Aallontarkkailijan opas". Matkalla saadaan vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin: Mitä aallot ovat? Mistä ne tulevat? Mitä aallossa tapahtuu?
 

Aaltoja on kaikkialla ympärillämme, ja vain pieni osa niistä näkyy paljain silmin ja vielä harvempi liittyy veden liikkeeseen. Aallot yhdistävät jalkapallostadionilla seisomaan ponkaisevaa katsojaa, hiekalla matelevaa käärmettä, räjähdysten painevaikutuksia, aivojen toimintaa, nykyaikaista viestintää ja monia muita ilmiöitä." (Etulieve)

     *     *     *

Sisällys
- Ensimmäiset aallot, jotka läpäisevät meistä jokaisen
- Toiset aallot, jotka täyttävät maailmamme musiikilla
- Kolmannet aallot, joita informaation aikakausi tarvitsee
- Neljännet aallot, joita virta vie
- Viidennet aallot, jotka iskevät ankarina
- Kuudenneen aallot, jotka virtaavat välillämme
- Seitsemännet aallot, jotka nousevat ja laskevat
- Kahdeksannet aallot, jotka tuovat maailmaamme värejä
- Yhdeksännet aallot, jotka tyrskähtävät rantaan

     *     *     *

Ihmisen elämä on täynnä aaltoja. Monenlaista energiaa, joka liikkuu kehomme ja mielemme sisällä ja ulkopuolella ja jopa meidän lävitsemme. Aivojen toiminta on myös energian liikettä, sähköistä toimintaa, jatkuvaa aaltoliikettä. Hieman samalla tavoin kuin tietokoneissa, aivoissakin tieto tallentuu sähköisinä varauksina; ja samalla tavoin muisti voi tyhjentyä niin kuin tietokoneen muisti voi tyhjentyä. Ajattelu, tiedon prosessointi, on niinikään sähköistä. Sähköiset impulssit, joita saamme tietokoneen ja netin kautta, muuttuvat aivoissamme sähkökemiallisiksi impulsseiksi. Jokin voimakas impulssi voi herättää meissä esimerkiksi ekstaattisen kokemuksen tai hillittömän raivon.

     *     *     *

Tietokirjailija Gavin Pretor-Pinney on järjestelmällisesti pohtinut, millaisten aaltojen kanssa olemme jatkuvasti tekemisissä "Aallontarkkailijan oppaassaan" (2011). Idean kirjaansa hän sai kulkiessaan tyttärensä Floran kanssa pitkin merenrantaa Cornwallissa. Gavin alkoi tarkkailla aaltoja ja mietti mm. miten meren aallot syntyivät.

Pian Pretor-Pinney huomasi, että aaltoja on kaikkialla. Esimerkiksi merivesi on aalloille vain väliaine, jota pitkin aaltojen energia välittyy eteenpäin. Siis olennaista aalloissa on voima, energia, joka liikkuu paikasta toiseen. Tullessaan rantaan aaltojen elämänkaari päättyy. Matalassa vedessä merenpohjan muoto vaikuttaa siihen, millä tavoin aallot iskeytyvät rantaan. Loivasti kohoavassa pohjassa syntyy kaatuva tyrsky. Hieman jyrkemmässä pohjassa aalto alkaa sortua ja jyrkästi kohoavassa pohjassa vesi vain syöksyy eteenpäin kohti rantaa.

     *      *      *

Ihmisen elämä edellyttää aaltoliikettä - sydämen toimintaa. Sydänlihas pumppaa 7 000 litraa verta vuorokaudessa. Kaikki tapahtuu hallitusti. Sydämenlyönnit ovat sähköimpulsseja, jotka saavat aikaan pumppausliikkeen, jonka seurauksena veri etenee aaltoina ympäri kehoa. Joskus sydän ei toimi niin kuin sen pitäisi toimia. Rytmihäiriö on kuin rantaan iskeytyvä tyrsky, joka voi lopettaa elämän siihen paikkaan.

Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessakin aalloilla on merkitystä. Äänensävy ja -väri vaikuttavat siihen, miten toiset meihin suhtautuvat. Valoaaltoja manipuloimalla, väreillä saamme aikaan erilaisia effektejä, jotka vaikuttavat esimerkiksi kiihottavasti. Oranssia väriä on pidetty seksuaalisesti kiihottavana. Punainen väri on kaikissa kulttuureissa rakkauden väri, mitä voi käyttää myös viettelyssä.

     *     *     *

1800-luvun romantiikassa käytettiin usein kielikuvia, joilla viitattiin siihen, miten rakastavaiset olivat tunteissaan samalla aallonpituudella tai heidän sydämensä löivät samaan tahtiin tms. Myös tietoisella tasolla sielut saattoivat värähdellä resonoiden. Mies ja nainen ymmärsivät toisiaan katseesta, heillä oli yhteinen elekieli tai he keskustellessaan osasivat pienistä vihjeistä tulkita toistensa tarkoituksia.

Ekstaasin ja raivon kokemukset kuuluvat myös aaltoilmiöön siinä missä maanjäristykset ja tulivuorenpurkauksetkin. Orgasmi kulkee aaltona läpi koko kehon. Ihminen voi alkaa täristä raivosta. Ääri-ilmiöt eivät välttämättä ole kokemuksina kaukana toisistaan. Molempia seuraa jälkikäteen mielihyvän tunne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti