maanantai 19. joulukuuta 2011

Reage: "O:n tarina" [1954]

"O:n tarina on fantasia täydellisestä alistumisesta. Kaikkeen suostuvan O:n ja hänen rakastajansa tarina hämmentää, kiehtoo ja kauhistuttaa. O luovuttaa oman tahtonsa täydellisesti miehen haltuun, suostuu tämä orjaksi omasta halustaan. Hurja rakkaustarina jättää jälkensä lukijaan.

Pauline Reage säilyi pitkään lukijoilleen arvoituksena. Millainen nainen pystyi kirjoittamaan tämän julman ja tyylikkään tarinan? Tätä kirjaa ei voi kuvailla, se täytyy kokea itse.
"   (Takakansi)

     *      *      *

Pauline Réagen "O:n tarina" (1954) on naisen kirjoittama, mitä ei vielä teoksen ilmestymisvaiheessa tiedetty. Asia paljastui vasta vuonna 1994, kun salanimen takana ollut Anne Desclos kertoi kirjoittaneensa teoksen.

Asia on sikäli tärkeä, että tällainen eroottinen kirjallisuus oli ennen tätä mielletty miesten kirjoittamaksi kirjallisuudeksi. Desclos romutti myytin kirjoittamalla aikansa sadomasokistisen kohukirjan. Suomeksi kirja käännettiin vuonna 1971 ja siitä on otetettu lukuisia painoksia. 

     *     *     *

Kirja jakaantuu neljään osaan:

1) 'Roissyn rakastajat'. Roissy on linna, jossa O:ta ja yleensä naisia opetetaan alistumaan miesten tahtoon. O tekee sen mitä käsketään vapaaehtoisesti rakkaudesta René'hen. Hän tai René ei missään vaiheessa esimerkiksi sano, että nyt riittää. Olisikin ollut mielenkiintoista tietää, miten pitkälle siinä tapauksessa O:n kouluttajat olisivat menneet.

2) 'Sir Stephen'. René antaa O:n velipuolensa Sir Stephenin oppiin. Miehet ikään kuin jakavat O:n tai - niin kuin René itse toteaa - O on lahja Sir Stephenille. Tämä vie alistamisen tai alistumisen astetta pidemmälle. Nyt O:n tottelemisen motiivina ei ole enää rakkaus René'hen, mikä sinänsä tuntuu epäuskottavalta, sillä yksilön sisäistä motiivia ei voi kuvatulla tavalla poistaa.Sir Stephen testaa O:ta erilaisilla tehtävillä.

3) 'Anne-Marie ja renkaat'. Seuraavaksi Sir Stephen, toki Renén suostumuksella, vie O:n Anne-Marien naistentaloon, jossa hän oppii toimimaan naisten kanssa, sekä dominoinnin että alistumisen taidon.

4) 'Pöllö' viittaa siihen, että O esiintyy vielä Sir Stephenin käskystä alasti miesten klubilla pöllönaamiossa.

Kirjoittaja jättää tarinansa tahallisesti kesken. Viidettä lukua ei ole kirjoitettu, joten kenttä on avoinna erilaisille kokeiluille.

Romaani päättyy huomautukseen puuttuvasta viimeisestä luvusta. Anne Desclos kertoo, että on kaksi vaihtoehtoista tapaa lopettaa kirja.

      *     *     *

Kirjan alkaa ja loppuu samalla tavoin. Alkuja ja loppuja on kaksi. Lukijan tehtävänä on päättää, millä tavoin kirja alkaa - ja miten se päättyy. Vaihtoehdoksi jää myös se, ettei kirja ala ehdotetulla tavalla tai pääty niin kuin kirjailija ehdottaa sen päättyvän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti