torstai 1. joulukuuta 2011

Riley: "Pupujen uusi itsemurhakirja" (2011)

"Sairaanhauskat itsemurhapuput palaavat ja päättävät päivänsä kymmenillä uusilla tavoilla." (Takakansi)

     *     *     *

Kuten kirjan takakansi kertoo: puput ovat palanneet, eivätkä näe enää seuraavaa pääsiäistä. Ainakaan itsemurhapuvut, jotka tekevät ennen pääsiäistä itsemurhan onnistuneesti. Ensimmäisen kirjan nimi oli "Pupujen suuri itsemurhakirja" (2010) ja tämä toinen kirja on sitten "Pupujen uusi itsemurhakirja" (2011). Johdonmukaista.

Andy Riley on tehnyt kirjojen ohella pupuanimaatioita yhdessä Kevin Cecilin kanssa. Riley on tehnyt myös suosittuja TV-sarjoja kuten "Ponille kyytiä" ja "Pikku-Britannia".

     *    *    *

Ennen kuin kirjaan edes harkitsee koskevansa tietysti kysyy mielessään, mitä humoristista itsemurhissa voi olla? Uteliaisuus yltyy jossain vaiheessa kuitenkin liian suureksi ja asiasta on otettava selvää.

Lukija tajuaa heti aluksi, että tätä kirjaa ei niin vain luetakaan. Kirja on täynnä piirroskuvia pupuista ja vähän muistakin hahmoista.

Jostain syystä en huvitu kuvista juuri ollenkaan. Tajuan kyllä, että ne saattavat olla monien mielestä hauskoja, mutta en spontaanisti huvitu kuin muutamasta kuvasta. Ilmeisesti mieleni toimii hieman toisessa rekisterissä, toisella tavoin kuin keskimääräisen käyttäjän.

     *    *    *

Otan kolme esimerkkiä hyvistä ja huonoista itsemurhista. Sellaisia jotka kutakuinkin siedin oli juuri nuo kolme piirroskuvaa.  

Ensimmäisessä kuvassa Amor ampuu tietämättään nuolia pupuun, joka luimistelee suuren sydämen takana. Pupu siis kuolee armottomaan nuolisateeseen - vai miten siinä käykään? Mukavan ambivalentti kuva.  

Toinen kuva josta pidin on strippi, jossa on kolme kuvaa. Ensimmäisessä ruudussa pupu lukee lehteä pörssiromahduksesta, toisessa ruudussa pupu istuskelee Wall Streetillä kadun kulmassa ja kolmannessa pupun päälle putoaa liituraitapukuinen pörssimeklari tms. Huvittava kaksoisitsemurha. Ehkä pupukin menetti samassa rytäkässä porkkanapeltonsa, minkä takia itsemurha oli perusteltu. 

Kolmannessa kuvassa Mooses johtaa juutalaisia Punaisen meren poikki kohti vapautta. Puput käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja ovat jääneet odottamaan, rennosti istuskellen, sitä, että merivesi palaisi uomaansa.Mielessä kuva assosioituu vuoden takaisiin uutiseen siitä, miten Raamatun ihmeelle on löytynyt tieteellinen selitys, minkä puput ilmeisesti tiesivät...

     *      *     *

Pääasiassa pupukuvat ovat vastenmielisiä. Esimerkiksi pupu istumassa piikkilangalla naru kädessään. Narun toinen pää on kiinnitetty rakettiin, joka työntää maata pitkin viistävää vekotinta. Piikkilanka repii pupun riekaleiksi. Ei hauska. Monissa kuvissa mutkikkaan mekanismin kautta jokin terävä esine yleensä veitsi osuu pupuun surmaten sen. Esimerkiksi vessaa vedettäessä kirves kolauttaa pupu hengiltä. Yhdessä kuvassa puput hyppivät kengurukepeillä miinoitetulla sota-alueella, ja pääsevät vihdoin hengestään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti