keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Summers: "Jumalatar. Marilyn Monroe" (1988)

"Alaston totuus vuosisadan seksisymbolista. Jumaloitu filmitähti Marilyn Monroe lumoaa yhä maailmaa. Tutkimuksiin ja haastatteluihin perustuva dokumenttiteos kertoo karun totuuden hänen elämästään. Jumalatar paljastaa Marilynin rakkauselämän ja avioliittojen pimeät puolet. Julki tulevat tähden fantasiat ja pelot, raskaushuolet, sydänsurut, suhteet Kennedyn veljeksiin." (Takakansi)

     *     *     *
Sisällys:
- Skorpionien maa - DiMaggio katastrofi - Rikkinäinen avioliitto, rikkinäinen mieli - Marilyn ja Kennedyjen veljekset - Loppunäytös

     *     *    *

Marilyn Monroen nimen mainitseminen aiheuttaa tunteiden ja mielikuvien ryöpyn. Häntä on mahdoton luonnehtia lyhyesti tai muutamalla sanalla. Jos yhdellä sanalla häntä haluaisi kuvata, se olisi (rakkauden) jumalatar (ja seksisymboli).

Suomi-rockin rakastajana Juice Leskisen "Marilyn" on tietysti ehdoton ykkösjuttu keski-ikäisille ja ikääntyville suomalaisille miehille.

Olin nuori ja keuhkoissa kirveli Boston
Brylgreemikutreilla keikkui roston
Sä olit mun nainen, nainen Marilyn

Mä tuijottelin silloin vain sinun herkkupoveen
ja kuuta ulvoin illoin - langenneena loveen

Mä rahani tuhlasin sun joka leffaan
ja unessa hampaat iskin sun peffaan
Oli kaikkein pyhin sinun hurlumhei

Ja kun sun nurinniskoin sai kirjailija Arttu
mä seinältä sun kiskoin, sä olit pelkkä narttu
.

Monien nuorten miesten elämän Marilyn mullisti täysin, ja jos ei elämässä muutoin ollut draamaa, sitä tuli elämään mielikuvituksen ja elokuvien kautta. Googlettamalla selvisi, että Brylcream oli hiusrasvaa, jota miehet käyttivät 50-luvulla ja roston oli se kuuluisa lättähattu - ja Boston tietysti tupakkamerkki. Eikä vaadi paljon mielikuvistusta päätellä, mitä tarkoittaa hurlumhei. Sivistyssanakirjakin osaa nimetä sen hässäkäksi.

     *     *     *

Oli Marilynistä sitten mitä mieltä tahansa, hän ei ollut ainakaan sanan kielteisessä ja leimaavassa merkityksessä "Piukkojen paikkojen" (1959) blondi. Hän oli yksi aikansa älykkäimpiä ja aistillisimpia ihmisiä, joka nousi tyhjyydestä tähteyteen ja tähtiin. Monroen elämä paljastaa ehkä selkeimmin sen, mitä 'amerikkalainen unelma' - myytin takaa löytyy. Traagista on, että suuresta menestyksestään huolimatta tähti ei tullut kuin hetkittäin onnelliseksi.

Ehkä pysyvä käänne huonompaan suuntaa oli ero kirjailija Arthur Milleristä. Marilyn epätoivoisesti halusi itselleen lasta, mutta hän sai keskenmenon. Hän halusi myös pysyvyyttä, oman perheen ja turvallisen elämän, mutta näitä onnen sirpaleita hän ei koskaan saanut vaan jotain aivan muuta. Kun kaikki tuntui romuttuvan, hän ainakin hetkellisesti halusi päästä päiviltään, mutta tuskin enää sen jälkeen, kun hän oli jo jotenkin selvinnyt kriisistään.

     *     *     *

Miller näki ehkä selvemmin kuin muut mikä Marilynissä oli jumalaista ja mikä samaan aikaan ajoi hänen elämänsä kaaokseen. Hän oli täydellisyyden tavoittelija, ja kun tavoittelu ei onnistunut, hänestä tuli raivotar.

Kun Miller kuuli entisen vaimonsa kuolemasta, hänen ensireaktionsa oli, että "niin oli tapahduttava". - En tiennyt milloin ja miten, mutta se oli väistämätöntä.

Turvallisen elämän sijaan Marilyn valitsi vaarallisen elämän. Kohtalokkaan naisen roolin. Hän pääsi yhä lähemmäs vallan ja vaikuttamisen huippua. Hänen ainoa virheensä oli siinä, että hän ei uskonut, että kukaan voisi kylmäverisesti murhata jumalatarta. Tai ehkä hän vain uskoi jumalattaren olevan kuolematon, eikä se ollut vain uskonasia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti