keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Tabermann: "Itkeä, nauraa ja rakastaa" (2011)

"Tommy Tabermann on Suomen rakastetuin runoilija, joka ehti tehdä laajan runotuotantonsa lisäksi myös proosaa. Hänen 2000-luvun tuotantoonsa kuuluvat olennaisesti kolumnit, joita hän kirjoitti Me-lehteen vuodesta 2003. Itkeä, nauraa ja rakastaa on kooste näistä teksteistä, joista viimeinen ilmestyi vasta hänen poismenonsa jälkeen elokuussa 2010."  (Takakansi)

     *     *     *

Minulle on tullut Siwan asiakkaana "Me"-lehti vuosia, ja vakiolukemistoon ovat siten kuuluneet Tommy Tabermannin kolumnit 2000 - luvulta, jotka ovat Tommyn kuoleman jälkeen koottu "Itkeä, nauraa ja rakastaa" (2011) - kokoelmaan. Rakkaus ja erotiikka tietysti kuuluvat Tabermannin keskeiseen arsenaaliin.

'Joulun nirvanassa' hän ehdottaa joulunviettoa 1800-luvun saamelaisten tapaan. Siis aitoa pakanaperinnettä.

"Joulun valmisteluun kuuluisi siivoamisen ja kinkunpaiston sijaan punaisten kärpässienten ahkera syöttäminen poroille, jotta niillä olisi aattona siivet ja lentelisimme koko porukka iloisesti pitkin taivaankantta kaukana kavalasta, ristiriitojen täyttämästä maailmasta." (s. 61)

     *     *     *

Sisällys esim.
Jumalten kieli (suutelu) * Lemmen kääpiöt (suomalaisten seksielämä) * Ensirakkauteni * Rakkaus - brändien brändi * Onko rakkaus rikos? *

     *     *     *

ONKO RAKKAUS RIKOS? "Me olemme kaikki sidoksissa rakkauteen tai sen puutteeseen. Se on loppujen lopuksi vaaka, jolla me punnitsemme elämäämme. (..) Rakkaus on ihmistä viisaampi. Onko siis rakkauden seuraaminen rikos?"

RAKKAUS - BRÄNDIEN BRÄNDI. "Rakkaus perustuu viattomuuteen ja anteliaisuuteen, ja se sirottelee kultapölyään vain niiden ylle, jotka tämän tosiasian edessä polvistuvat. Teeskentelijät se jättää tyhjiksi, vaikka he kuinka kailottaisivat ääneen rakkauden nimeä. Rakkaus on armollinen omilleen ja armoton vihollisilleen. Sellainen se on."

ENSIRAKKAUTENI. "Rakkautensa vuoksi on oltava valmis uhraamaan mitä tahansa, siksi minä uhmaan ivan ja pilkan mahdollisuutta. (..) Ensirakkauteni oli puhdasta ja pyhää, ja olisi väärin sitä kohtaan tehdä mitään kiellettyä ja rumaa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti