torstai 22. joulukuuta 2011

Nin: "Henry ja June" [1966]

"Intiimi kuvaus naisen seksuaalisesta heräämisestä. Teos kertoo mitä tapahtui vuosina 1931-32, kun Anaïs Nin tutustui Henry Milleriin ja tämän vaimoon Juneen Pariisissa. Hän rakastui Junen kauneuteen ja Henryn kirjailijantyöhön.

Kun June lähti New Yorkiin, Anaïs heittäytyi kiihkeään suhteeseen Henryn kanssa. Hänen mieltään askarrutti kysymys mitä tapahtuisi, kun June palaisi Pariisiin. Kun June saapui, Anaïs saattoi vain tunnustaa rakastavansa molempia.
" (Takakansi)

     *     *     *

Kirjailija Anaïs Ninin "Henry ja June" (1966) sisältää hänen päiväkirjamerkintöjään vuosilta 1931-1932, jotka hän on itse toimittanut julkaistavaan muotoon - ja poistanut samalla joitain merkityksettömiä yksityisasioita.

Huolimatta siitä, että päiväkirjoja on jälkikäteen käsitelty, kuvaus on hyvin yksityiskohtaista, ja Anaïs Ninin ja hänen miehensä Hugon elämä ja ajattelu piirtyvät tarkkana ja vivaihdekkaana lukijoille. Nin on taitava kertoja, joka pystyy muutamalla lauseella luomaan vahvoja mielikuvia ja tunteita.

     *     *     *

"Henry ja minä olimme yhtä lihaa, me makaamme neljä päivää yhteen sulautuneina. eivät ruumiimme vaan liekkimme. Hyvä Jumala, anna minun kiittää jotakuta. Mikään huume ei voisi tehota paremmin. Mikä mies. Hän on imenyt elämäni ruumiiseensa, kuten minä olen imenyt hänen elämänsä. Tässä elämäni ylistyslaulu: Henry, Louveciennes, yksinäisyys, kesän kuumuus, hajujen leimahdukset, humisevat tuulahdukset ja meidän sisällämme myrskyä ja ihanaa rauhaa." (s. 204)

Anaïs on katolisen kasvatuksen saanut nuori nainen, joka vielä seitsemän avioliittovuoden jälkeen on varsin kokematon ja tietämätön seksistä, mutta Hugo ja Anaïs ovat 30-luvun alussa päättäneet vapauttaa itsensä seksuaalisesti. Kummallakin on satunnaisia suhteita muiden kanssa. Henry ja June Miller ovat kuitenkin ensimmäiset ihmiset, joihin Anaïs rakastuu.

Vuonna 1931 Nin tekee kirjaa D.H. Lawrencesta minkä hän saa myös valmiiksi. Ainakin Lawrencen ajattelu on  Hugon ja Anaïsin kokeilujen taustalla. Anaïs Nin ei suhtaudu kritiikittömästi miehiseen ajatteluun ja erotiikkaan vaan koko ajan pohtii ja kyseenalaistaa sitä, mikä tekee "Henry ja June" - kirjasta kiehtovan.

     *     *     *

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti