perjantai 9. joulukuuta 2011

Weir: "Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana" (2009)

"On harhaluulo, että historia olisi vain voittajien historiaa. Se on ennen kaikkea idoottimaisten päätösten historiaa. Itsepäinen Napoleon marssitti armeijansa talvipakkasissa Moskovaan kohtalokkain seurauksin, Titanicin suunnittelijat eivät viitsineet varustaa laivaa riittävällä määrällä pelastusveneitä ja Tšernobylin onnettomuuden taustalla oli silkkaa välinpitämättömyyttä. (..)

Vaikka teoksessa etsitäänkin syyllisiä, se ei alennu yksisilmäiseen osoittelemiseen vaan käsittelee laajasti tapausten taustoja ja niiden vaikutusta tulevaisuuteen." (Takakansi)

     *     *     *

Sisällys mm.
- Alussa: Adam ja Eeva - Thomas Austinin kaniinit - Stalin ja suuri puhdistus - Y2K joka ei tullutkaan

     *     *     *

Alussa: Adam ja Eeva. Länsimaisten ihmisten uskontojen luomiskertomuksissa nainen on se, joka toi pahuuden maailmaan. Stephen Weirin kirjassa "Maailmanhistorian huonoimmat päätökset" (2009) suurin osa huonoista päätöksistä on jollain tavoin jatkoa - ei naisen syntiinlankeemuksesta - vaan naisiin suunnatusta vihasta ja kuvitelmasta synnin olemassaolosta maailmassa ja ihmisissä.

On helppo kuvitella maailma, jossa luomiskertomukset alun perin syntyivät. Weir ajoittaa tarinat nykyihmisen syntyyn noin 200 000 vuotta sitten. Kirjoittaja tosin jättää mainitsematta, että huonoja päätöksiä, huonoja uskontoja ovat mitä todennäköisemmin edeltäneet hyvät uskonnot, jotka eivät ole edellyttäneet miesvaltaa tai patriarkaattia.

Suuren jumalattaren -kultti kesti varovaisenkin arvauksen mukaan yli 20 000 vuotta eli kymmenen kertaa pidempään kuin ovat kestäneet miesten valtaa pönkittävät maailmanuskonnot (juutalaisuus, kristinusko, muhamettilaisuus ym.).

      *      *      *

Luomiskertomusten takana on selvästi jokin muutos, mikä on tapahtunut ympäröivässä maailmassa, luonnonympäristössä. Tilanne on ollut oletettavasti samankaltainen kuin tänä päivänä. Ihmisiä on ollut olosuhteisiin nähden liikaa ja ravinto on paratiisimaiselta alueelta, jossa ihmiset ovat ikiaikaisesti asuneet, loppunut. Ihmisten on täytynyt lähteä alkukodistaan Afrikasta liikkeelle valloittamaan maailmaa. Tällä kertaa ei vain ole paikkaa mihin paeta...

      *      *      *

Thomas Austinin kaniinit. Tuntuu kohtuuttomalta syyttää yhtä miestä Thomas Austinia siitä, millaista tuhoa kanit saivat lyhyessä ajassa aikaan Australiassa. Näin Stephen Weir kuitenkin tekee, mikä lienee inhimillistä vaikkakaan ei missään mielessä hyväksyttävää. - Kysehän on samasta asiasta kuin syyttää juutalaisten ja kristittyjen Jumalaa siitä, kun tämä kehotti ihmisiä lisääntymään ja täyttämään maan. Ja niinhän tässä on käynyt.

Australiassa on tehty ihmisen kannalta vielä paljon huonompiakin ja epäinhimillisiä päätöksiä, mitkä koskevat alueen alkuperäisen väestön aboriginaalien asemaa. Yhtä hyvin voidaan kysyä, mitä tekemistä eurooppalaisilla ihmisillä ylipäätään on Australiassa tai muuallakaan Euroopan ulkopuolella.

     *     *     *

Kanien lisääntymisvauhti oli hämmästyttävä, mitä tuskin kukaan olisi pystynyt etukäteen ennakoimaan. Noin seitsemässä vuodessa 24:n kanin populaatio oli kasvanut niin suureksi, että pelkästään Austinin mailta  ammuttiin vuodessa 14 000 kania. 25 vuotta myöhemmin kanit olivat levittäytyneet jo 5 000 kilometrin päähän, mikä on lajissaan maailmanennätys mihin mikään muu nisäkäslaji ei ole pystynyt.

Kanit söivät sen mitä tarjolla oli, mistä aiheutui se, että 70 % alkuperäislajeista hävisi. Kaniongelmaan on löytynyt vasta vuosituhannen taitteessa ratkaisu. Kaneihin on istutettu viruksia, mikä on harventanut kanikantaa. Tietysti voidaan kysyä tällaisenkin toiminnan eettisyyden perään. Varsinkin jos samaa logiikkaa sovelletaan muihin nisäkkäisiin kuten ihmiseen. Kaneista on tullut Australiassa niin vihattu eläin, että pääsiäispupuista on luovuttu.

     *     *     *

Stalin ja suuri puhdistus.  Erilaisissa etnisissä ym. muissa puhdistuksessa on viimeisen 2000 vuoden aikana tapettu suuri määrä ihmisiä. Stephen Weir on jostain syystä valinnut niiden joukosta Josef Stalinin vuosina 1936-8 tekemän suuren puhdistuksen. Stalinin puhdistus on sikäli erikoinen, että se kohdistui paljolti häntä lähellä oleviin ihmisiin.

Suhteessa merkittävämpi puhdistus ja ensimmäinen moderni kansanmurha toteutettiin kuitenkin vuonna 1915, kun turkkilaiset tappoivat 1,5 miljoona armenialaista eli 3/4 osaa väestöstä. Viimeisin kansanmurha tehtiin Ruandassa vuonna 1994, kun muutamassa kuukaudessa tapettiin 800 000 tutsia.

Ihmisiltä jostain syystä puuttuvat välineet käsitellä tällaisia asioita tai syyksi tapahtumiin leimataan esimerkiksi Stalinin, hutujen tai turkkilaisten pahuus. Selitys tuntuu varsin halvalta syntipukki-päättelyltä. Tällaista selitystä Weirkin tarjoilee kirjassaan "Maailmanhistorian huonoimmat päätökset". Pahuuden taustalla puolestaan on Stalinin tapauksessa hänen psykologiset ominaisuutensa - vainoharhaisuutensa ja pelkonsa.

     *     *     *

Vähänkin asiaa miettiessä psykologiset tai yksilöä demonisoivat selitykset eivät tunnu uskottavilta. Tietysti tällaisilla teoilla on psykologinen puolensa, sillä ihmisethän tekoja tekevät ja heidän mielessään liikkuu silloin jotain. - Asiassa voidaan tietysti yrittää päästä myös myyttiseen alkusyyhyn eli perisyntiin. Sen kautta ajateltuna Josef Stalin ei voi olla perimmältään paha vaan pahuus on hänen äidissään - tai äidin puolen suku (?) aina Eevaan asti. Ja äidithän lapset synnyttävät ja kasvattavat ja lähettävät sotiin.

Gnostilainen kristinusko menee vielä pidemmälle. Pahuutta ei ole olemassa vaan se mitä ihminen tekee on aina jollain tavoin perusteltavissa. Joko hyvin tai huonosti tai hyvin huonosti.

      *      *     *

Y2K joka ei tullutkaan. Vuosituhannen vaihtuminen aiheutti länsimaissa suurta hälyä, ja siihen valmistautuminen paljon kustannuksia. Stephen Weir ei mainitse kuin ohimennen, että osa huolesta oli  perusteltua. Esimerkiksi kukaan ei ollut varma, millä tavoin tietojärjestelmät toimisivat. Weir mainitsee, että 90-luvulla kaikkein ilmeisimmät ongelmat oli jo ratkaistu, mutta yllätyksiä saattoi tulla. Kaikki meni lopulta hyvin.

Asian voi ajatella myös toisinpäin. Pelkästään se, että vuosituhannen vaihtumisesta aiheutui niin suuri häly, olisi voinut aiheuttaa ongelmia. Häly itsessään oli riski, ja monet järjestelmät olisivat voineet kaatua ihmisten panikoidessa. Tilanne oli otollinen ääriliikkeille ja maailmanlopun ennustajille ym., mihin myös oli aihetta varautua.

Yksittäisissä tapauksissa hukkainveistointeja varmaan tehtiin - ja niitä ehkä tehtiin paljon, mutta sehän ei ole muutenkaan epätavallista, kun toimitaan epävarmoissa toimintaympäristöissä. Länsimaissa on paljon turhaa liiketoimintaa, josta ihmiset tai luonto eivät mitenkään hyödy, ja siten liiketaloudellisesti hyvätkin päätökset voivat olla huonoja.

Tilanteesta hyötyivät mm. monet turva-alan yritykset, ja samalla kehitettiin teknologiaa, josta on jatkossakin hyötyä esimerkiksi lentoliikenteessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti