sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Wright: "Sovitus" (2007)

"Sovitus" (2007) on elokuva sovituksesta. Voiko hirveän syntinsä, joka perustuu valheeseen sovittaa?

Yläluokkainen, varhaiskypsä Briony Tallis antoi 13-vuotiaana väärän todistuksen puolet itseään vanhemmasta miehestä, työväentaustaisesta Robbie Turnerista. Hän väitti miehen raiskanneen hänen sukulaistyttönsä Lolan eräänä kesänä 1930-luvun lopulla. Briony oli ainoa tapahtuman silminnäkijä. Briony näki selvästi, että teon teki toinen mies, hänen veljensä ystävä, rikas suklaatehtailija Paul Marshall.

Perhe ja poliisit uskoivat tyttöä. Ainoa joka häntä ei uskonut oli Brionyn vanhempi sisar Cecilia, joka oli tuntenut Robbien lapsesta saakka, ja oli tähän hyvin rakastunut. Tapahtuman jälkeen Cecilia jätti perheensä ja hankki itselleen sairaanhoitajan koulutuksen ja asui yksin. Robbie istui sodan alkuun asti vankilassa, minkä jälkeen hän taisteli rintamalla tavallisena sotamiehenä.

Robbie tapaa Cecilian vain kerran elämässään - raiskauksen jälkeen - ollessaan lomalla armeijasta. Cecilia on odottanut Robbie'a rintamalta. Sodan loppuvaiheessa Robbie joutuu kuitenkin kavereineen erilleen joukoistaan. Dunkirkissä he saavat pääjoukot kiinni, mutta Robbie on sairastunut ilmeisesti saastuneesta vedestä kuolettavasti, eikä ehdi päästä takaisin Englantiin ennen kuin kuolee.

     *     *     *

Toinen juonne elokuvassa liittyy Brionyyn, joka kohtaa vuosien päästä Cecilian - ja Robbien. Myös Briony on päättänyt ryhtyä sairaanhoitajaksi, ja päädyttyään samaan sairaalaan Cecilian kanssa, hän päättää käydä tapaamassa tätä. Briony tunnustaa tekonsa siskolleen Cecilialle. Paikalla sattuu tuolloin olemaan myös Robbie, joka ripittää Brionya perusteellisesti. Tämä lupa tehdä kaikkensa palauttaakseen Robbien maineen.

Jotta asetelma ei olisi liian yksinkertainen Lola menee samoihin aikoihin naimisiin, eikä enempää eikä vähempää kuin Paul Marshallin kanssa, joka oli raiskannut hänet 5 vuotta aiemmin. Lola ei voi avioliittossa ollessaan todistaa miestään vastaan, joten asia näyttää kuivuvan kokoon, eivätkä Robbie ja Cecilia sittenkään saa oikeutta osakseen.

     *     *     *

Tosielämässä Briony ei koskaan, 30-luvun jälkeen, tavannut siskoaan Ceciliaa eikä tämän rakastettua Robbie'a, eikä hän tunnustanut nuorena tekemäänsä rikosta. Hän ei myöskään ryhtynyt sairaanhoitajaksi vaan kirjailijaksi. Viimeisenä kirjanaan ennen kuolemaansa hän lopulta tunnustaa kaiken kirjoittamalla omaelämänkerrallisen romaanin "Sovitus" (1999).

Kirjassa - niin kuin myös elokuvan lopussa - Robbie ja Cecilia saavat toisensa, vaikka niin ei todellisuudessa tapahtunut. Elokuvassa Robbie pääsi Ranskasta elävänä kotiin Englantiin, meni Cecilian kanssa naimisiin ja hänen maineensa palautettiin heti sodan jälkeen. Ja Cecilia ja Robbie elivät onnellisina elämäänsä niin kuin kuka tahansa toisiaan rakastava pari. Brionyn kohtalosta ei kerrota mitään. Hän tuskin joutui vankilaan tms lapsena tekemästään väärästä valasta.

Itseasiassa vakavaa dementiaa sairastavana ja kuolevaa tekevänä vanhuksena Brionyn kannalta oli yhdentekevä asia, missä hän viimeiset kuukautensa viettäisi. Ei ollut väliä, oliko paikka koti, sairaala vai vankila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti