perjantai 6. tammikuuta 2012

Allen: "Kesäyön seksikomedia" (1982)

Woody Allenin elokuva "Kesäyön seksikomedia" (1982) kertoo kolmen parin päivästä luonnonhelmassa Andrewin (Woody Allen) ja Adrianin (Mary Steenburgen) maatilalla. Päivän aikana harrastetaan monenlaisia asioita perhosten pyydystämisestä perho-ongintaan ja perhoshiirulin kanssa pelehtimiseen.

Aivan kuten Päivi Kannisto toteaa blogissaan 'Kirjatohtori' elokuva tuo mieleen William Shakespearen kuuluisan kesäkomedian "Kesäyön uni"(1597) (tai "Juhannusyön uni") ja myös mm. Ingmar Bergmanin iki-ihanan "Mansikkapaikan" (1957).

Andrew'lla ja Adrianilla on ollut kuukausia seksiongelmia, mistä Andrew syyttää itseään. Myöhemmin paljastuu, että taustalla on Adrianin uskottomuus lääkäri Maxwellin kanssa. Keskusteluiden, intohimoisen rakastelun ja sairaanhoitaja Dulceyn ohjeiden avulla suhde kuitenkin korjaantuu. Sitä ennen ehtii kuitenkin tapahtua paljon, eikä parin erokaan ole kaukana.

     *     *     *

Pariskunta odottelee viikonloppuvieraiksi Andrew'n akateemisesti ansioitunutta serkkua Leopoldia (Jose Ferrer), joka on seuraavana päivänä menossa naimisiin kauniin, seksuaalisesti vapaamielisen punapään Arielin (Mia Farrow), joka on ehkä 50 vuotta tulevaa miestään nuorempi.

Maatilalle on tulossa myös armoton naistenmies lääkäri Maxwell (Tony Roberts), joka lähtöhetkellä iskee työpaikalta kumppanikseen seksikkään, blondimaisen sairaanhoitajan Dulceyn (Julie Hagerty), joka osoittautuu huippuälykkääksi naiseksi, joka mm. päihittää Leopoldin shakissa, vaikka ei ole sitä koskaan aiemmin pelannut.

     *     *      *

Ensimmäiset jännitteet parien välille syntyvät jo ennen vieraiden saapumista, kun paljastuu, että Andrew'n serkun nuori morsian Ariel onkin Andrew'n vanha heila, minkä tämä kuitenkin aluksi kieltää vaimoltaan. Hänellä on selvästikin vielä tunteita naista kohtaan. Valhe paljastuu heti Leopoldin ja Arielin saavuttua, sillä Ariel ilahtuu nähdessään nuoruuden ihastuksensa. Myös lääkäri Maxwell rakastuu ensisilmäyksellä Arieliin - varsinkin tämän naisentuoksuun - ja yöllä kehkeytyykin Andrew'n ja Maxwellin välille kilpailu Arielin suosiosta, jonka Maxwell lopulta voittaa.

Arielin sulhanen Leopold puolestaan iskee silmänsä sairaanhoitaja Dulceyn, joka osoittautuu älyltään samanveroiseksi kuuluisan professorin kanssa. Muiden kulkiessa yöllä pitkin metsiä Dulcey ja Leopold harrastavat intohimoista seksiä olohuoneen lattialla, mikä johtaa Leopoldin kuolemaan. Leopold kuitenkin ilmestyy eläville vielä kuolemansa jälkeen, ja jää vaeltamaan muiden rakkaudesta kuolleiden, henkien kanssa läheiseen romanttiseen metsikköön.

Lopussa parit saavat toisensa paitsi Ariel ja Leopold, jotka olivat menossa naimisiin. Elokuva on elämäniloinen komedia, jossa iloitellaan ihmisen seksuaalisuudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti