tiistai 10. tammikuuta 2012

Asplund: "Kokemuksia suomalaisilta keskitysleireiltä" (2011)

"Vavisuttava ja karmea kertomus suomenruotsalaisen toimittajan omista kokemuksista suomalaisilta keskitysleireiltä jatkosodan ajalta.

Lukija toivoo loppuun asti, että tarina olisi tekaistu, mutta kertomuksen aitoudesta on olemassa vahvoja todisteita Suomen historiassa. Kirja on julkaistu alunperinvain ruotsiksi vuonna 1949.
" (LIKE:n verkkosivu)

     *     *     *

Tiedossa on että suomalaisilla keskitysleireillä kuoli enemmän vankeja kuin esimerkiksi natsi-Saksassa. Suomenruotsalainen toimittaja ja rauhanaktivisti Allan Asplund kertoo elämänkertateoksessaan "Kokemuksia suomalaisilta keskitysleireiltä" (2011), millaista oli poliittisten vankien elämä näillä leireillä toisen maailmansodan aikana.

Kirja on julkaistu Ruotsissa vuonna 1949 ja se on käännetty vasta nyt suomeksi.

     *     *     *

Toimittaja Allan Asplund pidätettiin tökeröllä tavalla kotoaan Vaasasta 17.6.1941, ja hän vapautui vasta sodan jälkeen monien vankila- ja leirikokemusten jälkeen. Mitään rikosta hän ei ollut tehnyt. Ainoa asia joka saatettiin tulkita tilanteessa rikolliseksi se, että hän oli kuulunut kolme kuukautta Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seuraan. 

Aluksi Asplundia ja hänen ystävänsä Birger Dahl siirrettiin Köyliön varavankilaan, sitten Riihimäen sotilaskasarmille ja suunta oli kohti Itä-Karjalan keskitysleirejä. Ensimmäinen keskitysleiri oli Suojärvellä ja vuosien varrella he ehtivät nähdä monta muutakin leiriä. Ennen leirejä poliittiset vangit pakotettiin eturintamaan, missä osa heistä kuoli ja kolmasosa haavoittui.

Leireillä vankeja näännytettiin nälkään, mutta jotenkin he onnistuivat sinnittelemään. He löysivät mm. syksyllä tapettujen kissojen raatoja, joita keittivät liedellä. Kaikkea mitä saattoi pistää suuhunsa  syötiin. Ollessaan Säämäjärven leirillä Asplund yritti tovereineen pakoa, mutta hänet saatiin kiinni. Monien vaiheiden jälkeen heidät palautettiin takaisin leiriin, josta he olivat lähteneet. Tuomioistuin piti tavallista vankilarangaistusta pidettiin liian lievänä, koska olot vankilassa olivat leirejä paremmat.

Kun Saksan sotaonni kääntyi, alettiin poliittisia vankeja kohdella hieman aiempaa paremmin. Sodan vetäytymisvaiheessa nälkiintyneet vangit pantiin kävelemään pitkiä matkoja kohti Suomea. Lopulta he päätyivät samaan vankilaan, josta heidät oli leirille aikoinaan lähetetty. Vihdoin sodan jälkeen Alla Asplund vapautettiin - ja jossain vaiheessa hän muutti Ruotsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti