keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Boccaccio: "Decamerone" [1470]

"Mustan surman raivotessa Italiassa pakenee 7 nuorta ja kaunista naista ja 3 hilpeää mutta hyväkäytöksistä nuorta herraa ruton saastuttamasta Firenzestä läheisille Fiesolen kukkuloille. He viettävät aikaansa heleän luonnon keskellä kertomalla toisilleen tarinoita, kukin tarinan joka päivä 10 päivän ajan.

Ja millaisia tarinoita! Boccaccio itse sanoo: 'Näissä kertomuksissa saamme tutustua moniin sekä hauskoihin että vakaviin lemmenseikkailuihin ja muihin niin uudempina kuin vanhoinakin aikoina sattuneisiin tapahtumiin.' Tekijä on turhan vaatimaton. Hän ei puhu mitää kertomusten ilkikurista, riehakkuudesta, syvällisyydestä, verhottomasta aisti-ilosta
." (Takakansi)

     *     *     *

Ensimmäisen päivän Dioneon neljäs kertomus on munkista, joka tapaa luostarinsa lähistöllä nuoren, kauniin tytön, jonka vie kammioonsa. Munkki jää kiinni tekosestaan, mutta kuinka sitten kävikään... Munkki onnistuu juonimaan niin, että apotti joutuu hänkin lihan himon valtaan, ja pelehtii tytön kanssa. Kun nuoresta munkista ja apotista tulevat rikoskumppanit, apotti joutuu antamaan munkille anteeksi tämän teon.

"Sitten he toimittivat tytön salavihkaa pois luostarista, mutta on hyvin luultavaa, että he myöhemmin usein hakivat hänet sinne takaisin" päättyy kertomus.

     *     *     *

Seuraava kertomus nivoutuu edelliseen. Dioneon kertoessa naiset olivat vaivaantuneita, mutta seuraavan kertomuksen kertookin sitten nuori nainen, Fiammetta. Hän kertoo Ranskan kuningas Filipin hullusta intohimosta markiisi Monferratin kauniiseen vaimoon.

Kun aviomies on lähtenyt ristiretkelle, kuningas viivyttää omaa lähtöään päästäkseen tapaamaan tämän vaimon, joka ei kuulu hoviin ja jota hän ei ole aiemmin tavannut. Kuninkaan on tarkoitus vietellä kaunis nainen, missä hän ei kuitenkaan onnistu. Naisen onnistuu vaivihkaisesti osoittaa, että kuninkaan on turha odottaa mitään ja tämä lähteekin hieman häpeissään pois.

     *     *     *

Päivän viimeisen kertomuksen kertoo Elisa, ja hän kertoo naisesta, joka yrittää nolata häneen rakastuneen miehen. Mies on 70-vuotias lääkäri, mestari Alberto, joka rakastuu nuoreen, kauniiseen leskeen Malgherida de Chisolieriin.

"Nainen miellytti häntä suuresti, ja hänen sydämensä syttyi niin nuorekkaaseen hehkuun, ettei hän saanut nukutuksi öitään, ellei ollut päivisin nähnyt kaunottaren suloja ja siroja kasvoja."

Nainen ystävineen päätti pilailla miehen kustannukselle, ja kutsui miehen vierailulle. Ystävät kyselivät, miten ihmeessä hän on voinut rakastua Malgheridaan. Alberton vastaus oli yksinkertaisesti, että hän oli sen arvoinen. Hän rakastui siinä missä nuoret miehetkin. Sitten hän esitti vertauksen, jonka kautta hän hämmensi kuulustelijoita ja osoitti heidän ylimielisyytensä.

Tilanne päättyi kuitenkin vain siihen, että mies poistui paikalta. Luultavasti kuitenkiin kiusoittelu jäi siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti