maanantai 23. tammikuuta 2012

Bukowski: "Kaupungin kaunein tyttö" (1989)

"Kuolemattomia, mielipuolisia kertomuksia amerikkalaisen kirjallisuuden armoitetun juoppolallin kynästä!" (Takakansi)

     *     *     *

Sisällys

- Kaupungin kaunein tyttö - Kid Stardust pihvillä - Elämää teksasilaisessa huoratalossa - 15 senttiä - Panokone - Sisumankeli - 3 naista - 3 kanaa -

     *     *     *

Charles Bukowskin "Kaupungin kaunein tyttö ja muita kertomuksia" (1989) on taitavasti rakennettu novellikokoelma, jossa kuvataan sellaisten ihmisten elämään, joista kukaan keski- tai työväenluokkainen ihminen ei ole oikeastaan yhtään kiinnostunut. He ovat kiinnostavia sen kautta, että he työllistävät poliiseja, sosiaali- työviranomaisia, ravitsemusliikkeitä, lääkäreitä ym. Itse he ovat enemmän tai vähemmän työttömiä tai syrjäytettyjä.

'Kaupungin kaunein tyttökin' on pienipalkkainen tarjoilija, joka hankkii lisätuloja myymällä itseään, minkä hän tekee auliisti. Naiminen ei ole hänelle, Cassille mikään moraalinen kysymys.Kaikki hänen elämässään ei ole kuitenkaan kohdallaan - ja lopuksi Cass tekee itsemurhan 20-vuotiaana.

Novellin kertoja seurustelee Cassin kanssa puoli vuotta, häipyy sitten ja palaa takaisin. Heidän kohtaamisensa Bukowski kuvaa tällä tavoin:

"Pistin kädet hänen vyötärölleen ja suutelin häntä.
- Pidätsä mua nättinä, hän kysyi.
- Tottakai, mutta on siinä jotain muutakin, jotain enemmän kuin ulkonäkö...
- Ihmiset aina syyttää että mä oon nätti.Pidätsä sä mua todella nättinä?
- Nätti ei ole oikea sana, se ei tee oikein oikeutta."
(s. 7)

Cass testaa vierasta miestä yllättävällä esityksellä. Hän ottaa käsilaukustaan hattuneulan ja työntää sen nenänsä läpi, ja kysyy sitten "Oonko mä nyt nätti?" Baarimikko suuttuu Cassille, mutta mies puolustaa häntä ja siten testi on läpäisty.

     *    *    *

Viimeinen tarina '3 kanaa' on tarina alkoholistipariskunnasta. Mies kertoo hänen ja Vickin elämästä. Suhde on väkivaltainen, ja Vicki saa useasti turpiinsa, mutta jokin heitä pitää yhdessä. Vicki syyttää miestään siitä, että tämä runkkaa jatkuvasti häneltä salaa, mikä selvästikin tarkoittaa sitä, että hän ei nai riittävästi vaimonsa kanssa. Mies puolestaan hermostuu nalkuttavaan vaimoon, ja juopuneena ja raivostuneena lyö tätä. Novellin aikana paljastuu, että pariskunnan suhde on hyvin intohimoinen. Kun mies tuo eräänä iltana asuntoon toisen naisen Margyn, Vicki kutsuu poliisit paikalle, jotka vievät Margyn. Tämän jälkeen aviopari pitkästä aikaa rakastelee keskenään.

Kanat liittyvät tarinaan siten, että ennen asuntoon tuloaan mies ostaa kolme kanaa, mitkä hän on luvannut vaimolleen. Vielä heidän rakastelunsa aikana kanat lojuvat lattialla, mihin miehen silmät jossain vaiheessa osuvat. Kanat vaihtavat neonvalojen loisteessa väriä punaisesta valkoiseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti