tiistai 3. tammikuuta 2012

Cameron: "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004)

"Kirjoittaja joutuu usein sinnittelemään ilman rohkaisua ja rakentavaa palautetta. Tällöin suorituspaineet, kohtuuton itsekritiikki ja kirjoittamiseen liittyvät sitkeät myytit nujertavat helposti mielen. Pahimmillaan niin sanottu writer’s block eli tyhjän paperin kammo lukitsee luovuuden kokonaan. Julia Cameronin teos purkaa kirjoittajan ja paperin väliin kasaantuvia esteitä. Jokaisessa luvussa käsitellään yhtä aihepiiriä ja annetaan konkreettinen harjoitusohje sisäisen kirjoittajan vapauttamiseksi. Cameron hylkää perinteiset opit ja yllyttää luottamaan sanojen kutsuun. " (Takakansi)

     *     *     *

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto" (2004) sopii kirjoitusoppaaksi kelle tahansa aikuiselle - tai nuorelle. Mitään vaatimuksia lähtötason suhteen ei ole. Kuka tahansa osaa kirjoittaa, joka osaa lukea ja kirjoittaa.  Tämän kirjan lukeminen ei rasita vaan kiihottaa aivoja. Kappaleet ovat lyhyitä ja panevat lukijan eri tavoin ajattelemaan olemistaan ja tekemistään ja harkitsemaan asioiden panemista paperille.

Cameron korostaa, että kirjoittaminen on tarve siinä missä ravinnon saanti tai seksikin. Tarve ei aina ehkä ole voimakas, mutta tarpeen tyydytys voi olla nautinnollista, jos se ei ole pakonomaista. Kirjoittamiseen
tulee tietysti olla himo tai nälkä ja kai siihen saattaa tulla (positiivinen) riippuvuuskin. Riippuvuudesta elämään tuskin on haittaa ainakaan kirjoittajalle itselleen. Kirjoittajan avomielinen elämä, omasta elämästä kirjoittaminen saattaa tietysti häiritä muita. Cameron sallii kirjoittajan kuitenkin olla sen verran narsisti, että kirjoittaessa ei tarvitse ajatella muita ja miellyttää muita.

Kirjoittaminen on mahdollista periaatteessa aina ja missä tahansa. Kirjoittamiselle pitää varastaa ja raivata aikaa, jos aikaa ei muuten tunnu riittävän. Kaikki syyt jotka estävät kirjoittamasta ovat tekosyitä. Kirjoittaminen ei vaadi tiettyä mielentilaa tai mielialaa. Kirjoittaa voi yhtä hyvin masentuneena kuin aamupöhnäisenä. Itse asiassa juuri aamuisin, kun ei ole vielä kunnolla herännyt, kannattaa kirjoittaa. Silloin ei ole vielä turhan kriittinen itsensä suhteen. Eikä sillä ole väliä mitä kirjoittaa, kunhan kirjoittaa. Emmehän me kysy itseltämme tai muilta, miksi sinä hengität tai olet olemassa. Ihminen nyt vain on syntynyt tähän maailmaan ja tässä maailmassa eläminen on muun muassa kirjoittamista.

     *     *     *


Sisällys:- Aloittaminen - Anna itsesi kirjoittaa - Anna itsesi kuunnella - Ajan pakkomielle - Tie - Huono kirjoittaminen - Kirjoittajan elämää - Mieliala - Draama - Häpeän näyttämö - Oman kokemuksen arvostaminen - Erityisyys - Kirjoittamisen fyysisyys - Lähde - Luonnostelu - Yksinäisyys - Myötätuntoinen kuuntelija - Why don't we do it in the road? - Yhteyden saaminen - Kanavoiminen -  Eheyttäminen - Uskottavuus - Paikka - Onni - Menestyminen - Rehellisyys - Haavoittuvuus - Arkisuus - Ääni - Muoto vastaan sanamuoto - Tiedusteluja - Harjoitus - Pidättyvyys - Äänimaailma - Kirjoittaisin mielelläni, mutta - Ajaminen - Juuret - Aistien ulkopuolinen havainnointi - Halpoja temppuja - Panokset - Lykkääminen - Sukellus veteen - Oikeus kirjoittaa -

     *     *    *


TARKOITUKSENI on käydä Julia Cameronin "
Tyhjän paperin nautinto" (2004) harjoitukset läpi vähitellen - ja samalla raportoida tuloksista tähän!

 Ensimmäisen jakson jälkeen hän pyytää lukijaa menemään suoraan asiaan.

"Kuvaile miltä sinusta tuntuu ja mitä ajattelet juuri nyt. Aloita sieltä missä olet - fyysisesti, tunneperäisesti ja psykologisesti. Kirjoita kaikesta mitä tulee mieleesi." (s. 19)


2 kommenttia:

  1. Löysinpä blogisi sopivaan aikaan:) Aloitin juuri omassa blogissani käsittelemään kirjan kirjoittamista ja menossa on ensimmäinen aihepiiri jossa pohditaan kirjan olemusta. Tervetuloa mukaan kommentoimaan ja tuomaan julki ajatuksia, joita käsittelet tässä omassa blogissasikin. Hienoa on että blogien kautta kirjoittavat sielut löytävät toisensa ja saavat siten rohkaisua ja uskoa omaan tekemiseen. Liitin sinut hyvään seuraani; kirjoittavien ja lukevien ystävieni joukkoon;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Julia Cameron hienolla tavalla kuvaa, miten (kirjan) kirjoittamisessa ei ole mitään ihmeellistä tai mystistä - ainakaan siinä mielessä, että kuka tahansa voi kirjoittaa kirjan ja kuka tahansa on kirjan arvoinen.

    VastaaPoista