maanantai 30. tammikuuta 2012

Deforges: "Lola" (1991)

"Kepeällä, suorastaan runollisella tyylillä kerrottuja viehättäviä tarinoita, joiden tapahtumapaikkana on rakkauden tyyssija, Pariisi. Perinteiset sukupuoliroolit ovat päälaellaan; aloitteentekijöinä  ja nautiskelijoina näissä tunnelmallisissa kertomuksissa ovat aina naiset - iloiset, elämänhaluiset ja aidosti nauttivat kaikenikäiset naiset." (Takakansi)

"Lola" (1991) on ranskalaisen Régine Deforgesin naisnäkökulmasta kirjoittama eroottinen novellikokoelma. Lola on ensimmäinen novellin 'Tyttö ja mustat sukat' päähenkilö. Kaikkien novellien naisten nimi alkaa  L-kirjaimella niin kuin love tai l'amour.

Kirjoissa tunnelmallinen Pariisi kahviloineen, gallerioineen ja kirjakauppoineen on keskeisessä roolissa. Lola on tullut työmatkalle kaupunkiin ja kuljeskelee mm. boulevard Saint-Germainella. Sitten hän astuu Deux Magots -kahvilaan ja istuutuu juomaan kahvia.

Kahvilan ohi kulkee joukko koululaisia, jotka herättävät naisen kiinnostuksen. Varsinkin 12-vuotias tyttö, joka herättää hänessä yllättäen seksifantasian. Hänen mieleensä tulevat Nabokovin ja Mallen kuvaukset tytöistä.

Naisen takana istuu mies, jonka hän tajuaa myös katselevan samaa tyttöä.

Deforges kirjoittaa Lolan silmin

"Mies on lapsen lumoissa ja ikään kuin odottelee liikettä joka paljastaisi jotain intiimiä. Lehti on auki polvilla, kätkee toisen käden. Lola arvaa ja kiihottuu, puristaa reidet yhteen ja on vähällä voihkaista."

Tyttö pudottaa Lolan ja miehen edessä laukustaan koulutarvikkeita, ja kyyristyy ottamaan niitä. Mies ja nainen vilkaiset toisiaan "yhteisymmärryksen merkiksi". Tytöllä olivat pitkät musta sukat.

     *     *     *

Myös muissa tarinoissa on vastakkain nuoria ja keski-ikäisiä miehiä ja naisia. Toisessa tarinassa 'Teetanssit' viisikymppinen Lili viettelee nuoren pojan, ja he viettävät yön yhdessä. Aamulla Lili yrittää tarjota pojalle rahaa tämän 'palveluksista'. Poika suuttuu.

"- Minunhan tässä pitäisi maksaa. Vaan kun ei ole hintaa.

Poika kumartaa, suutelee Liliä kädelle ja lähtee.
"

Lili on liikuttunut pojan käytöksestä, ja hän kiittää tätä kohteliaisuudesta. Kyynel vierähtää Lilin poskelle.

     *     *     *

Kuriositeettina mainittakoon, että Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa kirja on sijoitettu romanttisen viihteen joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti